AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

“İŞLETMELERE YÖNELİK HASAR TESPİT ÇALIŞMA RAPORU” YAYIMLANDI”

“İŞLETMELERE YÖNELİK HASAR TESPİT ÇALIŞMA RAPORU” YAYIMLANDI”

Afetten etkilenen bölge işletmelerinin fiziksel, finansal ve operasyonel ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik yürütülen “İşletmelere Yönelik Hasar Tespit Anketi’’ sonuçları yayımlandı.

6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan deprem felaketi sonrası bölgenin sosyo-ekonomik ihtiyaçlarına yönelik faaliyetler ve projeler yürütmek üzere Gaziantep Ticaret Oda bünyesinde “Bölgesel Yeniden Yapılanma Merkezi” kuruldu.

Merkez, geçici ofisler ve depolama alanları oluşturmaktan, işletmeler arası ortaklıklar kurulmasına, mesleki ve teknik eğitimlerden psiko sosyal desteğe, istihdam desteklerinden KOBİ hibe programlarına kadar birbirinden farklı faaliyetler içeren projeler ile bölgenin iyileşme sürecini desteklemeyi hedeflemekte olduğu iletildi. 

Bu kapsamda IDEMA ve Gaziantep Ticaret Odası tarafından, deprem bölgesindeki illerde bulunan ticaret odalarının da katkılarıyla afetten etkilenen bölge işletmelerinin fiziksel, finansal ve operasyonel ihtiyaçlarının belirlenmesine yönelik yürütülen “İşletmelere Yönelik Hasar Tespit Anketi’’ gerçekleştirildi.

Deprem bölgesindeki işletmelerin ihtiyaçlarını tespit edebilmek ve bu ihtiyaçlara göre yönelik ilgili stratejik planı oluşturabilmek için 11 ilde genel olarak 1935 anket, Kahramanmaraş özelinde 224 anket ve Şanlıurfa özelinde 869 anket ile toplamda 3028 işletme ile hasar tespit çalışmaları yürütüldü.

Ankete katılan işletmelerin %76’sının deprem sonrasında faaliyete geçemediğini ve  işletmelerin faaliyetlerini yürütmesindeki en önemli engeller şu şekilde tespit edildiği açıklandı:

  • İşletmenin Tamamen veya Kısmen Yıkılması
  • Finansal Sorunlar
  • İşletmenin Faaliyete Geçmesini Engelleyecek Kadar Hasarlı Olması
  • Makine ve Ekipman Hasarı
  • Personel Kaybı

Deprem sonrası işletmelerin yaşadığı sorunların ekonomik, teknik ve sosyal olarak üç bölümde değerlendirildiği “İşletmelere Yönelik Hasar Tespit Anketi” sonuçlarının tamamına buradan ulaşılabilir.

İşletmelerin 10 Mart – 10 Nisan 2023 tarih aralığında yanıtladığı anketi, işletmelerin niteliği ve nicelikleri sürekli değişen ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak güncel sorunlarını tespit edebilmek ve bu sonuçlara istinaden aksiyonlar geliştirebilmek amacıyla çeşitli zaman aralıkları ve farklı soru formatlarıyla yinelenmesi planlandığı belirtildi.

 

Kaynak: Gaziantep Ticaret Odası

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: