AnasayfaGenel

Asya Kalkınma Bankası’nın 57. Yıllık Toplantısı Gürcistan’da Gerçekleşti

Asya Kalkınma Bankası’nın 57. Yıllık Toplantısı Gürcistan’da Gerçekleşti

Asya Kalkınma Bankası’nın (Asian Development Bank) 57. Yıllık Toplantısı, “Geleceğe Doğru Köprü Kurmak” temasıyla 2-5 Mayıs tarihlerinde Gürcistan’ın Tiflis şehrinde gerçekleşti.

Toplantıda, yenilenebilir enerji, finansal sürdürülebilirlik, iklim krizini azaltma ve uyum sağlama, iklim dayanıklılığın artırılmasına teknoloji ve yapay zekanın rolü, adil enerji dönüşümü, hassas toplumlar için doğa tabanlı çözümler odağında paneller gerçekleştirildi.

Açılış konuşmaları Lasha Khutsishvili (Gürcistan Maliye Bakanı), Levan Davitashvili (Gürcistan Ekonomi ile Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı) ve Masatsugu Asakawa (ADB Yönetim Kurulu Başkanı) tarafından gerçekleştirildi.

Lasha Khutsishvili: “Gürcistan, Karadeniz sualtı kablo altyapısına büyük önem veriyor, çünkü bu altyapı Avrupa’ya bağlanmamızı sağlıyor. Dünya ile bağlantıyı güçlendirecek her türlü altyapı girişimine büyük değer veriyoruz. Enerji güvenliği ve enerji ticaretinin güvenliği, enerji ihracatı yapan ülkeler için hayati öneme sahiptir.”

“Yenilenebilir Enerji ve Dijital Bağlanırlık kapsamında Avrupa Bağlantısı” panelinde konuşmacılar arasında Gert Jan Koopman (Avrupa Komisyonu), Teresa Czerwińska (Avrupa Yatırım Bankası Başkan Yardımcısı) ve Rolande Pryce (Dünya Bankası Güney Kafkasya Bölge Direktörü) yer aldı.

Teresa Czerwińska: Dünya Bankası, Gürcistan için bir fizibilite araştırması yürütüyor. Bu çalışma, Gürcistan hükümeti tarafından destekleniyor ve gerekli finansman ve danışmanlık Dünya Bankası tarafından sağlanıyor. Bu fizibilite çalışmasının Temmuz 2024’e kadar tamamlanması planlanıyor. Ayrıca, Karadeniz sualtı bağlantı kablosu inşası için Gürcistan hükümetine toplamda 75 milyon dolarlık bir yatırım gerçekleştirdik.”

“Orta Koridor: Avrupa Asya Bağlantısını Yeniden Şekillendirmek” panelinde Irakli Karseladze (Gürcistan Bölgesel Kalkınma ve Altyapı Bakanı), Samir Sharifov ( Azerbaycan Maliye Bakanı), Bhargav Dasgupta (ADB Piyasa Çözümleri Başkan Yardımcısı) ve Aik Hoe Lim (Dünya Ticaret Örgütü Ticaret Çevre Bölümü Direktörü) yer aldı.

Aik Hoe Lim: “Günümüzde ticaretin doğası değişiyor; artık sadece mal ve hizmet alışverişi değil, dijitalleşme ve yeşil dönüşüm de önem kazanıyor. Uluslararası kurumlar, teşvik anlaşmalarında giderek daha fazla dijitalleşme ve yeşil dönüşüm koşulları belirleyecek.”

“Finansta Sürdürülebilirlik – Sermaye Piyasalarında ÇSY’nin Rolü” seminerinde, Gürcistan ve diğer gelişmekte olan ülkelerdeki ÇSY tahvil piyasalarının gelişimine odaklanıldı.

Mary Chachanidze, Managing Capital Genel Direktörü: “Sürdürülebilirlik hesaplamaları, bazı insanlar için karmaşık bir konu gibi görünebilir ancak aslında net bir metodolojiye sahiptir ve oldukça gerçekçidir. Dünya, sıradan finans anlayışından ÇSY finansına doğru bir geçiş yapıyor ve bu dönüşüm sürecinde yatırım bankaları gibi kuruluşların öncü ve yol gösterici bir rol oynaması gerekiyor. Sürdürülebilirlik felsefesinin temelinde, uzun vadeli düşünme ve gerçekçi uzun vadeli planlar yapma yatıyor.”

“Adil Enerji Dönüşümü: Hakların Savunulması, Düzenleyici Eylem ve Çözüm” seminerinde ekosistemlerin düşük karbonlu, sınır ötesi enerji planları sunuldu. ADB’deki STK Forumu, Asya ve Pasifik’teki çeşitli halkların haklarına öncelik verecek alternatif adil enerji geçiş modelleri önerdi.

Priyantha Wijayatunga, ADB Enerji Birimi Kıdemli Direktörü: ”ADB’nin enerji ihalelerinin temel motivasyonu iklim kriziyle mücadele etmektir. Ancak, mümkün olduğunda verimlilik ve sürdürülebilirliği de bu ihalelere dahil etmeye çalışıyoruz. Enerji sektöründeki temel amaç, toplumun en geniş kesiminin faydalanacağı üretimi sağlarken bölgesel kalkınmayı teşvik etmektir. ADB, doğal gaz ve petrole olan her türlü desteğini ve teşviğini çekmiş olup, yalnızca bazı durumlarda acil ucuz enerji gerektiğinde kömür santrallerini kısıtlı bir şekilde kullanmaktadır.”

“Yapay Zekanın Kalkınma Alanındaki Potansiyelinin Kilidini Açmak” seminerinde Wilson White (Google Devlet İlişkileri ve Kamu Politikaları Birimi Başkan Yardımcısı), Rigo Van dn Broeck (Mastercard Siber Güvenlik Ürün İnovasyonu Birimi Başkan Yardımcısı) Ana Alania (Alan Turing Enstitüsü Araştırma Görevlisi), Sal Khan (Khan Academy Kurucusu) yer aldı.

Wilson White: ”Yapay zeka altyapısını ve inovasyonu tetikleyecek politikalara yatırım günümüzde çok ciddi bir potansiyel taşıyor. Küresel ekonominin canlanması için yapay zeka uygulamalarından kaçmayan kurumlara ihtiyacımız var. Aynı zamanda, yapay zekalara karşı çalışabilecek siber güvenlik uygulamalarına ihtiyacımız var. Uygun politikaların ve güvenlik sistemlerinin gelişmesi için özel sektör, akademi ve kamunun bir arada çalışması gerekiyor.”

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: