AnasayfaGenelKalkınma

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Güler Altınsoy, Avrupa Komisyonu’nun“Sosyal Ekonomide Veri Yönetimine İlişkin Çalışma Kuralları” Komitesinin Uzman Grubuna Seçildi

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Güler Altınsoy, Avrupa Komisyonu’nun“Sosyal Ekonomide Veri Yönetimine İlişkin Çalışma Kuralları” Komitesinin Uzman Grubuna Seçildi

İhtiyaç Haritası Kurucu Ortağı Güler Altınsoy, Avrupa Komisyonu bünyesindeki “Sosyal Ekonomide Veri Yönetimi ve Paylaşımına İlişkin Çalışma Kuralları” komitesinin uzman grubuna seçildi.

Avrupa Komisyonu, Sosyal Ekonomi Eylem Planı çerçevesinde sosyal ekonominin önemini vurgulayarak, veri yönetimi ve paylaşımı için etik çalışma kuralları geliştirmeye odaklanıyor. Bu kurallar, sektördeki veri kullanımının dengelemesini ve güvenilirliğini artırmayı amaçlıyor.

Avrupa Komisyonu, 2021 stratejisinde, AB’nin yeşil ve dijital dönüşümü için önemli olan 14 endüstriyel ekosistem belirledi. Sosyal ekonomi, bu ekosistemler arasında yerini aldı.

9 Aralık 2021’de Avrupa Komisyonu, Sosyal Ekonomi Eylem Planı’nı kabul etti. Komisyon, sosyal ekonomiye ilişkin yeni eylem planıyla, sosyal ekonominin tüm potansiyelinin ortaya konmasına yardımcı olacak somut adımlar ortaya koydu. Bu somut adımlardan biri de sosyal ekonomide teknoloji kullanımını desteklemek için veri yönetimi ve paylaşımına ilişkin çalışma kuralları (Code of Conduct) geliştirmekti.

Ekosistemdeki öncü aktörler, veri toplama, depolama, doğrulama ve paylaşmanın toplumsal, sosyal ve ekolojik çözümlerin temeli olabileceğini ve olumlu etki yaratabileceğini düşünüyor.

Sosyal ekonomi aktörlerinden bazıları veri temelli iş modelleri geliştirebilse de aktörlerin çoğunluğunun bu modelleri geliştirecek farkındalık ve kapasiteye sahip olmadığı belirtiliyor. Uzman grubu tarafından ortaya konacak olan etik çalışma kuralları ekosistemdeki aktörlerin veri yönetimi kapasitesinin geliştirilmesi ve farkındalığının artırılması için fayda sağlayacak.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: