AnasayfaİnovasyonDezavantajlı Gruplar

İşaret Dilini Seslendiren Eldiven

İşaret Dilini Seslendiren Eldiven

İletişim özgürlüğünün, iletişim kurabilme çerçevesinde yeniden değerlendirilmesi gerektiğini düşünen ABD’li iki öğrenci sağır ve dilsizlerin kullandığı işaret dilini seslendiren bir eldiven icat etti.

Washington Üniversitesi’nde Havacılık ve Uzay Mühendisliği öğrencisi Thomas Pryor ve İşletme Bölümü öğrencisi Navid Azodi, işaret dili kullanan kişilerin bu dili bilmeyen kişilerle de iletişim kurabilmeleri için bir eldiven icat etti. İkilinin SignAloud adını verdikleri bu eldiven, üzerindeki sensörler aracılığıyla el hareketlerini tanıyarak, işaret dilini sesli konuşma diline dönüştürüyor.

SignAloud-gloves

SignAloud, sinir sistemindeki gibi bir iletim ağına sahip. Öncelikle, üzerine yerleştirilmiş sensörler aracılığıyla el hareketlerini ve jestlerini algılayıp, bunları ana bilgisayara Bluetooth vasıtasıyla iletiyor. Bilgisayar, ardışık değişkenler arasında regresyon analizi yaparak eşlenen hareketlerin karşılığı olan kelimeleri bir hoparlör ile dillendiriyor.

Lemelson-MIT Öğrenci Ödülleri’nden 10.000 dolar kazanan SignAloud, şimdilik sadece Amerikan İşaret Dili’nin kelime ve deyişlerini algılayıp bunları İngilizce’ye çevirebiliyor.