AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaKalkınma Hedefleri

Mobil teknolojiler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için çalışıyor

Mobil teknolojiler Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri için çalışıyor

Dünyanın en büyük mobil teknoloji fuarı olan 12. Mobil Dünya Kongresi, Barcelona’da yapıldı. Kongrede kişiselleştirilmiş mobil teknolojiden geniş çaplı küresel zorluklara çözüm bulunması için geliştirilen çözümlere kadar geniş bir ölçekte teknolojilere yer verildi.

Mobil şebeke operatörlerini temsil eden bir ticaret organizasyonu olan GSMA’nın ev sahipliği yaptığı Mobile World Congress, telekom şirketleri için düzenlenen bir endüstri etkinliğinden büyük bir teknoloji konferansına evrimleşti ve ortaya çıkan teknoloji ile küresel gelişmenin kesiştiği noktada çalışan kişiler için bir çizgi haline geldi.

Bu yıl konferansta Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri üzerine özel bir bölüm gerçekleştirildi. Bu bölümlerden birisi Wefarm, küçük ve orta ölçekli çiftçilere İnternet erişimi olmaksızın sms mesajı aracılığıyla bilgi sağlayan bir sistem. WeFarm kurucusu olan Kenny Ewan, çiftçilerin de erişmesi gerektiği verilerin olduğunu ve bu verilere İnternet olmadan da ulaşılması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, bu sistem Mobil Dünya Kongresi’nde mobil yenilikçilik yarışmasını  da kazandı.

Küresel sürdürülebilirlik için mobilde bilinç artışı

Konferansta, geçen yıl GSM Kurumu’nun insani yardım alanındaki gibi mobil operatörlerin herhangi bir afete hazırlılık durumu hakkında yeni raporlar da yer aldı. Her geçen gün artan bağlantıların küresel sürdürülebilirlik hedeflerinin temelini oluşturduğu konusunda giderek bilinç artışı sağlandığı görüldü. Pek çok şirket evrensel İnternet erişimi sağlamak için mobil şirket operatörleriyle ve küresel kalkınma organizasyonlarıyla iş birliğine yöneldi.

GSM Birliği, ayrıca mobil endüstriyle gıda güvenliği ve finansal konular hakkında yeniliklerin sağlanması için bir ekip geliştirdi. Bu ekip Mobil Dünya Kongresi’nde kırsal alanlardaki mobil teknoloji eksikliklerinin neden olduğu gündelik zorluklar üzerinde de durdu.

Sosyal medya gibi mevcut teknolojilerden yapay zeka gibi ortaya çıkan teknolojilere kadar toplumun yeni teknolojilerini insanlar için çalışacak şekilde adapte etmenin yollarının düşünülmesi gerektiği de vurgulandı.

Kongrede 4YFN, M-KOPA, Kopagas, Soracom Inc. ve NOKIA gibi bir çok teknoloji şirketinin özellikle kırsal alanlar için sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin fayda sağlayacağı ürünleri tanıtılırken aynı zamanda bu amaçla gerçekleştirilecek ortaklık girişimleri de sağlandı.

Kaynak