AnasayfaYenilenebilir EnerjiKarbon Piyasaları

Şili’deki Solar Teknolojisi En Ucuz Elektriği Getiriyor

Şili’deki Solar Teknolojisi En Ucuz Elektriği Getiriyor

Bloomberg New Energy Finance raporlarına göre Şili, dünya üzerinde daha ucuza finansa edilmemiş bir teknolojiyle enerji panelleri için bir anlaşma sağladı.

Geçtiğimiz haftalarda enerji alımlarında, Şili İspanyol Solarpack Teknoloji Şirketi’nden 120 megavat’lık güneş enerjisi üretebilen ve görülmemiş bir ucuzlukla fiyatı 29,10 $ olan bir anlaşma gerçekleştirdi. (kilovat/saat 2,91 sent) Bu fiyattan önceki rekor ise Dubai’deki 800 megavat’lık teknoloji için verilen 2.99 sent kilovat/saat. Karşılaştırma yapmak için Amerika’da üretilen enerji ortalama olarak kilovat/saat’te 12 sente karşılık geliyor.

Şili’deki birleştirilmiş güneş enerjisi şebekeleri 2013 yılından bugüne 4’e katlandı. Bu yıl kurulumu yapılan  ise 1000 megavat’ı geçti. Bir diğer 2000 megavat ise kurum aşamasında. 11000 megavatlık anlaşma ise çevre izinleri için bekletiliyor.

Amerika Kıtası Kalkınma Bankası’na göre Şili’deki Atacama Çölü gezegendeki en fazla güneş ışınlarına maruz kalan bölge olarak değerlendiriliyor.

Şili güneş enerjisinde küresel trendin bir parçası olmaya devam ediyor, 2000 yılından günümüze rakamlarını 7 kez ikiye katladığı görülüyor.