AnasayfaSürdürülebilir KalkınmaTeknoloji ve Kalkınma

Yenilenebilir Enerjide Yeni Alternatif: Sualtı Balonları

Kanada, yenilenebilir enerjilerine güneş ve rüzgardan sonra sualtı balonlarını ekledi.

Kanadalı sualtı sıkıştırılmış hava enerji deposu şirketi Hydrostor tarafından yenilenebilir enerji alanında yeni bir sistem geliştirildi.

Sistemin ilk örneği, Kanada’nın Toronto kentine yakın Ontario Gölü’nün 55 metre derinliğine yerleştirilen ve enerji nakil hatları şebekesine boru hattına bağlı su balonları. Bu balonlar sayesinde, dizel ve petrol ihtiyacını azaltmak üzere enerji üretimi sağlanıyor.

Sualtı balonlarının malzemesi, batık gemileri sudan çıkarmak için kullanılan malzeme ile aynı. Sıkıştırılmış hava bu sistemin merkezinde bulunuyor. Bu kapsamda, enerji fazlalığı, Hydrostor’un şahsi teknolojisi aracılığıyla sıkıştırılmış havaya dönüştürülüyor. Aynı zamanda, sıkıştırılmış hava elde etme sürecindeki ısınma, ısı değiştiriciler yoluyla depolanıyor.

Ontario Gölü’ndeki bu balonlar 330 eve yetecek kadar enerji üretimi yapabiliyor ve sistem kendini çabucak yenileyebiliyor.

Şirketin yaptığı açıklamaya göre, elde edilen enerji, halihazırda bildiğimiz en iyi pillerin iki katı kadar ömre sahip, üstelik ücreti de daha uygun.

Hydrostor’un bu sistemi geliştirmesindeki amaç, çevreyi korunmak ve kıyıların ötesindeki yapımlara duyulan ihtiyaçları azaltmak.