AnasayfaEkolojiİklim Değişikliği

2019 İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre ülkeler ne durumda?

2019 İklim Değişikliği Performans Endeksi’ne göre ülkeler ne durumda?

New Climate Institute, Germanwatch ve Climate Action Network iş ortaklığı ile yayımlanan “2019 İklim Değişikliği Performans Endeksi Raporu”, hiçbir ülkenin yeteri kadar iyi performans sergilemediğini ortaya koydu.

Toplamda 56 ülkeyi ve Avrupa Birliği’ni inceleyen rapor, uluslararası iklim politikalarında şeffaflığı artırmayı ve iklim politikalarını en iyi uygulayan ülkeleri vurgulamayı hedefliyordu. Ülkelerin performansları, bu amaç doğrultusunda ve Paris İklim Antlaşması maddeleri çerçevesinde 3 farklı kategoride incelendi: Sera Gazı Emisyonları, Yenilenebilir Enerji Kaynakları ve Enerji Kullanımları. Bu kategorilerle birlikte, ülkelerin 2 °C uygunlukları ve 2030 hedefleri değerlendirilmeye alındığında ortaya 4 gösterge çıktı.

Bu göstergelere göre ise; İsveç, Fas, Litvanya, Letonya ve İngiltere sıralamadaki en yüksek puanları alan ülkeler oldular. Araştırmacılar, “2019 Endeksi’ne göre hiçbir ülke, ilk 3 sıraya girmeye yetecek bir performans gösteremedi.” açıklamalarında bulundular.

Bu sıralamayı orta performans gösteren ülkeler; Fransa, Almanya ve Çek Cumhuriyeti takip etti. Endekse göre en düşük 5 performansı gösteren ülkeler ise Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, İran, Güney Kore ve Çin oldu.

Türkiye

Türkiye, bu yıl 50. sırada yer aldı ve çok düşük performanslı ülkeler arasına girdi. Ülkemiz, sera gazı emisyonları kategorisinde düşük, enerji kullanımı kategorisinde ise çok düşük performans sergiledi. Yenilenebilir enerji sektörünün hızlı gelişimine bağlı olarak ise yüksek bir skor elde etti.

Ulusal uzmanlar ise yenilenebilir enerji destek programlarının yatırımcıları tereddütte bıraktığının altını çizerken hükûmetimizin kömür gücünü desteklemesini eleştirdiler. Bu gibi nedenlere ek olarak, Türkiye’nin Paris İklim Antlaşması’nı imzalamamasından dolayı Ulusal İklim Politikası notu çok düşük olarak derecelendirildi.

56 ülkenin ve Avrupa Birliği’nin detaylı skor kartlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Kaynak