AnasayfaUluslararası KalkınmaRekabetçilik

Küresel Rekabet Endeksi: Türkiye 45’ten 51. sıraya Geriledi

Küresel Rekabet Endeksi: Türkiye 45’ten 51. sıraya Geriledi

Her yıl olduğu gibi bu yılda Dünya Ekonomik Forumu, “Küresel Rekabet Raporu 2015-2016” raporunu  takipçileri ve paydaşları için hazırladı ve paylaşıma sundu. Küresel çapta rekabet edilebilirliğin ekonomik kazanımlarını ve karşılaştırmalarını yapan bir rapor olarak değerlendirmek mümkün. Her ülkenin göreceli ekonomik gücünün 12 başlıkta , inovasyon, altyapı ve sağlık faktörlerinin de içinde olduğu toplam 114 tekil indikatör yardımıyla belirlendiği bir rapor.

Bu yıl yayınlanan rapor için bir de interaktif harita hazırlanmış. İnteraktif harita Bank of America sponsorluğunda QUARTZ tarafından hazırlandı. Harita kıta kıta ayrılan ve her bir kıtada bulunan ülkelerin Küresel Rekabet Endeksindeki veriler doğrultusunda endeksteki sıralamasını görmek mümkün. Tüm indikatörlerin sıralamasını aldığımızda ilk 10 aşağıdaki gibi şekilleniyor. Türkiye ise 51. sırada yer alıyor.

Küresel-Rekabet-Endeksi

Toplamda 140 ülke üzerinden oluşturulan endekste bazı ülkeler yer almıyor. Endeks için hazırlanan haritada görmek istediğiniz ülkenin üzerine tıkladığınızda, seçmiş olduğunuz ülkeyi  7 farklı indikatör sıralaması ile görmek mümkün. Örnek olarak Türkiye; Bankaların Devamlılığı(51.), Toplam Vergi Oranı(82), Ortalama Yaşam Süresi(56.), İnovasyon Kapasitesi(83.), İnternet Kullanımı(67.), Yüksek Eğitim ve Öğretim(55.), Kamu Kurumları(73.) olarak sıralanmış.

Genel olarak baktığımızda; Bankaların Devamlılığında Kanada 1. sırada, Kamu Kurumlarında Finlandiya, İnternet Kullanımında İzlanda, İnovasyon Kapasitesinde İsviçre, Yüksek Eğitim ve Öğretimde Singapur, Toplam Vergi Oranında Makedonya, Ortalama Yaşam Süresinde ise Hong Kong 1 sırada geliyor.

Türkiye geçen yıl yayınlanan endekste 45. sırada yer alıyordu. Bu yıl ise, belirlenen 12 başlığın hepsinde gerileyerek 6 sıra geriye, 51. sıraya düştü. Raporda yer alan açıklamalarda Türkiye’nin bu düşüşünün 2015 Haziran seçiminden geçişi ve jeopolitik olarak içersinde bulunduğu anlaşmazlık ortamının etkisi olduğu belirtiliyor. Özellikle Türkiye’nin kalkınmasında büyük bir etkiye sahip olabilecek yabancı ve uluslararası yatırımcılar, yatırımlarını bekletmekte ya da kısıtlamaya gitmekte.

Raporun tamamına ulaşmak için buraya tıklayınız.