AnasayfaEkolojiKüresel Isınma

22 Mart Dünya Su Günü

22 Mart Dünya Su Günü

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu, 1992’de Rio de Janerio’da düzenlenen BM Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) her yıl 22 Mart tarihinin “Dünya Su Günü” olarak kutlanmasına karar verdi.

Geçtiğimiz yıllarda “Atık Su, Su ve İş, Su ve Sürdürülbilir Kalkınma” gibi farklı temalarla kutlanan Dünya Su Günü’nün bu yılki teması ‘Su İçin Doğal Çözümler’ olarak işlenecek.

Ayrıca 2018 yılı için “Cevap doğada” kampanyasıyla doğa temelli çözümler konusunda da farkındalık yaratılması hedefleniyor. Temel mesaj; ormanların yeniden doldurulması, taşkın yataklarının ve sulak alanların restore edilmesi gibi su döngüsünün yeniden dengelenmesine, iklim değişikliğinin etkilerinin azaltılmasına, insan sağlığının ve tarımsal geçim kaynaklarının iyileştirilmesine yardımcı olacak sürdürülebilir ve uygun maliyetli yolların bulunması olacak.

Su, uzun bir süreden beri harcanmış, yanlış yönetilmiş ve fazlaca kullanılmış bir kaynak. En küçük organizmadan en büyük varlığa kadar bütün hayatı ayakta tutan sudur. Su, hayatımızı idame ettirebilmemiz için en önemli kaynağımızdır.

Su hayattır!

drought_image

Su, dünyamızın 3/4 ‘ünü kapladığı gibi vücudumuzun % 60’nı da oluşturur. İnsanın kan dolaşımı yapabilmesi, vücuttaki zararlı maddelerini atabilmesi, iç zarlarının kurumadan görevini yapabilmesi için suya ihtiyacı vardır. Bunun için sağlıklı her insanın günde en az 1.5 litre suya ihtiyacı vardır.

Yılda kişi başına düşen kullanılabilir su miktarı 8.000-10.000 m3 olan ülkeler su zengini, 2.000 m3’den az olanlar su azlığı çeken, 1.000 m3’ten azı da su fakiri ülkeler arasında kabul edilmektedir. Dünyada ise kişi başına su tüketimi yılda ortalama 800 m3 civarındadır. Dünya nüfusunun yaklaşık % 20’sine karşılık gelen 1,4 milyar insan yeterli içme suyundan mahrumken 2,3 milyar kişi sağlıklı suya hasret. Ek olarak, 2050 yılında su sıkıntısı çeken ülkelerin sayısı 54’e yükselecek ve dünya nüfusunun % 40’ı su sıkıntısı çeker hale gelecek.

Türkiye de su fakiri ülkeler arasına girecek

Devlet Su İşleri’nin verilerine göre Türkiye, kişi başına ortalama 1.500 m3 ile su azlığı yaşayan bir ülke. Türkiye İstatistik Kurumu 2030 yılında ülke nüfusumuzun 100 milyon olacağını öngörmekte. Mevcut kaynakların tamamının bozulmadan korunduğunu varsaysak bile 2030 yılı için kişi başına düşen kullanılabilir su miktarının 1.000 m3/yıl civarında olacağı söylenebilir.