AnasayfaDezavantajlı GruplarKadın

28-29 Ağustos tarihlerinde Dünya Kadınlar Meclisi toplandı

28-29 Ağustos tarihlerinde Dünya Kadınlar Meclisi toplandı

Dünya Kadınlar için Tokya’da bir araya geldi.

28-29 Ağustos 2015 tarihlerinde ikincisi düzenlenen Dünya Kadınlar Meclisi (The World Assembly for Women) Japonya’nın Tokyo kentinde gerçekleştirildi. Japonya Devlet Başkanı Shinzo Abe’nin açılış konuşmasını yaptığı etkinlik, dünyadaki kadın hareketlerine destek sağlamayı amaçlayan atölye ve oturumlarla devam etti. Programa aynı zamanda Liberya Devlet Başkanı Johnson-Sirleaf ve Birleşmiş Milletler (BM) Kadın Departmanı yetkilisi Mlambo-Ngcuka’da katılım gösterdi.

Toplantıda BM Kalkınma Programı’ndan sorumlu olan Helen Clark’ın yaptığı konuşma büyük ilgi ile karşılandı. Clark, kadın liderliğinde kalkınmanın sürdürülebilir ve ekonomik değerinden bahsettiği sunumunda, 20 yıl önce Kadın Kalkınma Fonu’nu oluşturan Japonya’nın bir kez daha kadın çalışmalarından dolayı takdir edilmesi gerektiğini vurguladı.

Konuşmasına Binyıl Kalkınma Hedefleri 2015 Raporu ile devam eden Clark; “Kadınların geçtiğimiz son 20 yılda 174 ülke içerisinde %90’a yakın bir oranla temsil edildiğini gördük. Dünya genelinde, cinsiyet eşitliğine ulaşmada önemli olan kadın haklarını destekleyen kanunların ise uygulamada istenilen düzeyde olmadığını da biliyoruz, fakat ülkelere ve insanlara ulaşabilmek adına BM Kalkınma Fonu ülkelerle ve diğer BM kurumları ile olan çalışmalarını olabildiğince bölgesel uluslararası ve ulusal her seviyede devam ettiriyor.”  açıklamasında bulundu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon tarafından başlatılan #HeforShe farkındalık kampanyasına da değinen Clark, dünya genelindeki tüm erkeklerinde kadınlar ve toplumsal cinsiyet eşitliği için inisiyatif almalarının önemine de vurgu yaptı.

 

Yapılan etkinliğin programına ulaşmak için buraya tıklayınız.

 

Helen Clark’ın konuşmasının tam metni için ise buraya tıklayabilirsiniz.