AnasayfaEkolojiAfetler

Çevre alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

Çevre alanında çalışan sivil toplum kurumları afet kapsamında neler yapıyor?

TURMEPA

Ekibi, sponsorları, destekçileri ve gönüllüleriyle irtibata geçerek ihtiyaç doğrultusunda yardım kuruluşları için koordinasyon ve destek sağlamaya ve yaraları bir nebze olsun sarmaya çalıştı.

ÇEKÜL

Deprem bölgesiyle dayanışmak için hazırladığı destek kolilerini Sarıyer Belediyesi’ne teslim etti. Kuru gıda, konserve gıda, kullan-at yemek malzemeleri, çamaşır, çocuk giyimi, çocuk ve yetişkinler için kitap, kırtasiye ve oyuncak temalarında gruplanan malzemeler güncel ihtiyaç listesine göre hazırlandı. Gıda ürünleri Hatay’daki depremzedelere; diğer ürünler ise deprem bölgesindeki ihtiyaç sahiplerine Sarıyer Belediyesi tarafından ulaştırılacak.

Birgi ÇEKÜL Evi el işi kursiyerleri depremzedelerle dayanışmak için tüm Birgi’ye bir çağrı yaptı ve özellikle çocuklar için atkı, bere, yelek, şal gibi kışlık giysiler üretildi. Ortalama yüz çocuğa yetecek kadar üretilen giysiler, Ödemiş Belediyesi Sosyal Yardımlaşma Merkezi ile Kızılay’a teslim edildi.

ÇEKÜL Vakfı, somut ve somut olmayan kültürel mirasın gördüğü hasarı en aza indirmek için Afet Sonrasında “Kültürel Mirası Koruma Çalışmaları” adı altında bazı önemli başlıkları paylaştı. 

TEMA

Yayınlanan öncelikli ihtiyaç listesi kapsamında hazırlanan yardım kolilerini AKUT Vakfı ve AFAD koordinasyonu ile depremden etkilenen vatandaşlara iletti. “Deprem Sonrası İkincil Afet İhtimallerine Dikkat!” başlığında bir içerik yayımladı.

HAYTAP

Hatay’da yaşanan afette yaralı hayvanlar için depremin ilk günlerinde başka illerden Hatay’a gelen Hayvan Hakları Federasyonu (HAYTAP) üyeleri, sahra hastanesi kurdu. Hastanede hayvanseverlerin buldukları ya da vatandaşlar tarafından getirilen hayvanlar tedavi ediliyor. Tedavi edilenler arasında kedi, köpek ve kuşların yanı sıra kaplumbağa, koyun, tavşan ve keçi gibi hayvanlar da yer alıyor.

HAYTAP, deprem sonrası enkazlardan kurtardığı 108 evcil hayvanı sahiplerine ulaştırmak için harekete geçti. Evcil hayvanların numara verilen fotoğrafların sosyal medyada paylaşarak tedavileri tamamlanan evcil hayvanların numara verilen fotoğraflarının sosyal medyada paylaşarak sahipleriyle buluşmasına yardımcı oluyor. Bursa’daki HAYTAP Emekli Hayvanlar Çiftliği’nde tutulan depremzede hayvanlar sahipleri bulunana kadar protokol karşılığında geçici olarak sahiplendiriliyor.

HAYTAP, deprem bölgesinde gönüllüleriyle birlikte arama kurtarma çalışmalarına yardım ediyor.

HAÇİKO

HAÇİKO, deprem bölgesine varan ekipleriyle çalışmalara destek oldu. Bölgeye gönderilen araçlarla bölgedeki gönüllülere ihtiyaç malzemeleri ve mamalar yollandı.

Deprem sonrası hasarlı binalarda yaşayamayan vatandaşlar için Kızılay ile birlikte destek dağıtımı gerçekleştirildi.

Deprem sırasında hasar alarak boşaltılmış apartmanlarda mahsur kalan canlılar kurtarılıp, kontrol ve tedavilerini gerçekleştirmek üzere kliniğe sevk edildi.

Hatay Antakya Hayvan Geçici Bakımevi ve Rehabilitasyon Merkezi, HAÇİKO Derneği Saha Ekibi tarafından ziyaret edilip canlıların gerekli tedavileri ve beslemeleri yapıldı. Depremden etkilenen kedi ve köpek ailelerine, eğitmen Çağdaş Sincer!in desteğiyle ücretsiz online eğitim ve destek imkanı sağlandı.

Şehir Dedektifi

Çocuk odaklı afet planlaması kapsamında deprem bölgesinde çocuk hakları alanında çalışan kişi ve kurumlarla dayanışma halinde çalışmalar yapıldı.

Geçici barınma alanlarında çocuk esenliğinin ve güvenliğinin sağlanması için kontrol listeleri ve mekansal planlama öneri/takip yönergeleri hazırlanmasına destek olundu.

Barınma alanlarının kapsayıcılığının ve erişilebilirliğinin artırılabilmesi için mekansal organizasyon ve tasarım yönergeleri hazırlanmasına ve aşamalandırılmasına destek olundu. 

Dünyadaki diğer afet deneyimlerini tarayarak farklı durumlarda çocuk güvenliğinin sağlanması için takip ve alan önerileri geliştirilmesine destek olundu.

Çocuk hakları alanında çalışan kişi ve kurumların ürettiği güvenilir ve doğru bilgi ve duyurular paylaşıldı.

Afet-Çocuk Sivil Koordinasyon Ekibi tarafından 6-10 Şubat 2023 tarihleri arasında sosyal medya paylaşımları taranarak ve teyit edilerek yapılan takip çalışmalarına dair bilgi notu paylaşıldı.

Barınma alanlarında çocuklar özelinde sağlanması gereken koşulların sıralandığı bilgi notu ve deprem bölgesinde barınma alanlarının ihtiyaçlarını takip etmek isteyen kamu kurumları/görevlileri ve sivil toplum örgütleri için hazırlanan kontrol listesi paylaşıldı.

WWF

WWF ekibi ve gönüllü ağı ile 4 proje sahasının bulunduğu bölgedeki paydaşlar ile irtibata geçerek, ihtiyaçlar doğrultusunda yardım organizasyonları için koordinasyon ve destek sağlandı.

İlk etapta, partneri olan WWF-Market (Reflect Studio) ile birlikte, İhtiyaç Haritası vasıtasıyla bölgeye soğuktan koruyucu giysi gönderimi gerçekleştirildi.

Türk Veteriner Hekimleri Birliği’nden alınan görevlendirme yazısı ile yola çıkan gönüllü veteriner hekimi ve vakıf çalışanları bölgeye malzeme ve ekipman götürmenin, çalışmalara destek olmanın yanı sıra depremden etkilenen hayvanların ihtiyaçları tespitine de katkıda bulundu.

Afetlere karşı daha dirençli ve doğayla uyumlu bir gelecek için tüm Türkiye’ye #Yeşilİyileşme çağrısı yapıldı. Bu amaçla önümüzdeki dönemde farklı disiplinlerden uzmanları bir araya getirerek dünyaca kabul görmüş iyi örneklerin hayata geçirilmesi için çalışılmaya başlanacak.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: