AnasayfaKadınAfetler

Afet sonrasında hangi STK toplumsal Cinsiyet Eşitliği kapsamında ne yapıyor?

Afet sonrasında hangi STK toplumsal Cinsiyet Eşitliği kapsamında ne yapıyor?

Kadın Koalisyonu Afet Koordinasyon Ağı kuruldu

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından yaşanan yıkımın onarımına katkı sunmak amacıyla Kadın Koalisyonu, bir Afet Koordinasyon Ağı kurdu.

Yaşanan olumsuzluklardan en fazla etkilenen kesimin kadınlar, çocuklar, LGBTİ+’lar ve toplumda diğer dışlanan gruplar olacağı deneyiminden hareketle bu süreçte kaynaklarla ihtiyaç sahipleri arasında köprü kurmak, hak ihlalleri ile mücadele etmek ve kadın örgütlenmelerinin afet yönetiminin her aşamasında etkin olarak yer almasını sağlamak amacıyla kurulan Afet Koordinasyon Ağı, yaraların dayanışmayla sarılması için alanlarda olduğunu duyurdu.

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği’nden Hükümete Acil Çağrı yapıldı 

Kadının İnsan Hakları – Yeni Çözümler Derneği (KİH-YÇ) 6 Şubat Depremlerine dair tespitlerini paylaştı ve hükümeti acil göreve çağırarak taleplerini sıraladı.

Açıklamada kadınların ve LGBTİ+’ların yapılan yardımlara erişimde çok ciddi güçlük çektiği, kadınların başta ped olmak üzere ihtiyaçlarının karşılanmadığı, LGBTİ+’ların ve mültecilerin ise karşılaştıkları ayrımcılık, nefret ve şiddet nedeniyle yardım talep dahi edemediği aktarıldı. 

Açıklamayı okumak için: https://kadinininsanhaklari.org/6-subat-depremlerine-iliskin-birincil-tespitler-ve-acil-talepler/

Ankara LGBTİ+ Deprem Dayanışması kuruldu

Ankara’daki LGBTİ+ örgütleri, deprem bölgesinden gelen LGBTİ+larla ve mülteci LGBTİ+’larla dayanışarak ihtiyaçlarını karşılayabilmek için örgütlendi.

TİHV, depremler sonrası hak ihlallerini raporlaştırdı

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV), 11 ili etkileyen depremlerin ardından yaşanan hak ihlallerini raporlaştırdı. Tüm acı tecrübelere rağmen gerekli hazırlıkların yapılmamasının kabul edilemez olduğu belirtilen raporda, bu nedenle depremin yol açtığı ölümlerin her birinin birer yaşam hakkı ihlali olduğu vurgulandı.

Rapora ulaşmak için: https://tihv.org.tr/wp-content/uploads/2023/03/TiHV_deprem_rapor_3Mart2023.pdf

Mor Çatı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu afet bölgesindeki kadınlarla bir araya geliyor

Mor Çatı ve Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu (TKDF) üyeleri, afetzede kadınlara destek olmak amacıyla deprem bölgesinde kadınlarla bir araya geliyor. TKDF bölgedeki kadınlar için Mor Yerleşke adıyla konteynerler kurarken, Mor Çatı gönüllüleri de destek olmak amacıyla kadınlarla görüşüyor. 

Ekmek ve Gül topluluğu, afetzede kadınların hayatlarının yeniden inşası için destek oluyor

Ekmek ve Gül Topluluğu, başlattığı Kızkardeşlik Köprüsü kampanyası içe afetzede kadınların hayatlarının yeniden kurulmasına destek olmayı amaçlıyor.

 Afet için Feminist Dayanışma: Mor tır yola çıkıyor

Afet için Feminist Dayanışma, Adıyaman‘da bir kadın çadırı kurulmasını da sağladı.

Rosa Kadın Derneği, 8 Mart Dünya Kadınlar Haftasında depremzede kadınlarla dayanışmak için Adıyaman’da olacak

8 Mart Dünya Kadınlar Günü haftasında kadınlarla dayanışmak için Adıyaman’da olacağını açıklayan Rosa Kadın Derneği, birçok hijyen ürününün toplanmasının amaçlandığı kadın dayanışması kampanyasına destek çağrısında bulundu.

Kadın Zamanı Derneği, “Kadın Dayanışması Yaşatır” diyerek afetten etkilenen kadınların yaralarını sarmak için 8 Mart’ı Maraş’ta kadınlarla karşılayacağını açıkladı.

Hijyen ürünlerinin yanı sıra çocuklar için oyuncak, boya ve boyama kitabı da toplamayı amaçlayan dernek, 4 Mart akşamına kadar yardımları kabul ediyor.

Kadın Dayanışma Vakfı da depremden etkilenen kadınlarla dayanışmak için 8 Mart Kadınlar Günü’nde Hatay Samandağ‘da olacak

Vakıf, kıyafet ve hijyen ürünleri başta olmak üzere birçok malzemeyi depremzede kadınlara ulaştırmayı amaçlıyor.

Suna’nın Kızları afet bölgesindeki kız çocukları için ortak bir metin hazırladı

Suna’nın Kızları, topluluk katılımcılarıyla ortak bir metin kaleme aldı. Afetten etkilenen çocukların, özellikle de kız çocukların ihtiyaç ve hizmetlere erişimindeki riskleri ortadan kaldırmak için çalışacaklar.

Kızlar Sahada deprem bölgesindeki çocuklar için projeler planlıyor

Kızlar Sahada, deprem bölgesindeki çocuklar için bölgeye giderek ihtiyaç analizleri yapıyor. Bölgedeki çocuklar için psikolojik destek mekanizması oluşturmak, çocukların ve gençlerin spor ve oyun yoluyla travmaların üstesinden gelmesini sağlamak için projeler planlamakta.

 

Kaynak: Yeşil Gazete 

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: