AnasayfaGenelKalkınma

Ashoka Türkiye Fellow Retreat’te neler konuşuldu?

Ashoka Türkiye Fellow Retreat’te neler konuşuldu?

Ashoka Türkiye Fellow topluluğu ile Çanakkale Assos’ta 24–26 Kasım tarihleri arasında “topluluk olarak bağları güçlendirmek” ana teması ile gerçekleşen “Fellow Retreat” buluşmasında, Dr. Ali Ercan Özgür (İhtiyaç Haritası), Bego Demir (Temiz Giysi Kampanyası), Mesut Keskin (E-bursum), Mine Ekinci (KODA), Serra Titiz, Tülin Akın (TABİT), Uygar Özesmi (Good4Trust.org), Yaşar Adanalı (Beyond İstanbul) ve Zafer Elçik (Otsimo) yer aldı. 

Ashoka Türkiye Topluluğunda Ortak Üretim Pratikleri

Ashoka Programlar Direktörü Gizem Kendik Önduygu’nun kaleme aldığı “Ashoka Türkiye Fellow’ları Herkesin Değişim Öncüsü Olduğu Bir Dünya İçin Bir Arada” yazısında Fellow Retreat’te topluluktan beklentilerin tartışıldığı oturumda ortaya çıkan anahtar kelimeler arasında “Bilgi paylaşımı, güven, dayanışma, iş birliği, destek, teşvik, güç birliği, ilham, ortak amaç, denge, yolculuk, iyilik hali, adil ilişkiler, bağ” öne çıktığı belirtiliyor. 

Topluluk olarak içerik üretimi, etkinlikler ve kaynak geliştirme alanında ortak üretim ve çalışma pratiklerinin tartışıldığı oturumda topluluğun katkı koyabileceği içeriklerin, aksiyon adımlarının ve rollerin çıkarıldığı belirtiliyor. Çok yakında ortak üretilen içerik ve etkinliklerin Ashoka Türkiye’nin kanallarında duyurulacağı müjdesi veriliyor. Fellowların ilgi duyduğu kavramlar, kendilerini geliştirmek istedikleri alanlar ve okudukları kitaplara dair görsellere yer veriliyor.

Ashoka Fellowship Programı Nedir?

Küresel Ashoka Fellowship Programı, 93 ülkede 3 bin 600’den fazla sosyal girişimciyi buluşturan, Ashoka’nın temel sosyal girişimci destek programıdır. Ashoka Fellowları 3 yıl boyunca maddi destek (ihtiyaç halinde), ömür boyu faydalanabildikleri pro-bono uzman destekleri ve küresel bir ağın parçası olma ayrıcalıklarını yaşarlar. Ashoka’nın uzun soluklu desteklerinin temelinde, sosyal girişimci bireyin, vaktinin ve enerjisinin %100’ünü sosyal girişimine ayırarak, sosyal etkisini hızlı bir şekilde artırması fikri vardır.

Ashoka Fellowlarında Aranan Kriterler

Ashoka Fellowlarında aranan kriterler arasında Yeni Fikir (Sosyal bir sorunu kökünden yok edebilecek, mevcut müdahalelerden farklı, yenilikçi bir fikir), Sosyal Etki (Pilot düzeyde de olsa etkisini ortaya koyabilen değişim potansiyeli), Yaratıcılık (İster hayal kurarken, ister sorun çözerken, hayatın her alanında yaratıcılık), Girişimcilik (Risk alma, yılmadan çalışma, zorlukları fırsata çevirme gibi girişimcilik özellikleri), Etik Doku (Toplumda lider rol üstlenip büyük değişim sağlamayı amaçlayan kişinin güvenilir, şeffaf ve etik olması) yer alıyor.

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: