Anasayfaİklim Değişikliği

Aşırı deniz seviyesi olayları, Avustralya’yı nasıl etkileyecek?

Aşırı deniz seviyesi olayları, Avustralya’yı nasıl etkileyecek?

Karbon emisyonlarının önüne geçilse bile, bilim insanları 2100 yılına kadar deniz seviyesinde 30-60 cm’lik bir artış olmasını ve bu artışın milyonlarca insanı sel baskınına maruz bırakmasını bekliyor.

Hükûmetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından Değişen Bir İklimdeki Okyanus ve Kriyosfer Özel Raporu (SROCC) yayımlandı. Rapor, iklim değişikliğinin; buzullar ve buz tabakaları, deniz seviyelerindeki artışlar, aşırı deniz seviyesi olayları ve okyanus ekosistemleri üzerindeki etkisini inceliyor.

IPCC; 2050 yılına kadar her yüzyılda meydana gelen aşırı deniz seviyesi artışı olaylarının, dünyanın birçok bölgesinde yılda en az bir kez gerçekleşeceğini öngörüyor. Deniz seviyelerindeki artışın, küresel anlamda etkisi çok büyük olacak. En iyi durum senaryosu altında bile milyonlarca insan sel baskınına maruz kalacak. Olası bir başka senaryoya göre ise kıyı bölgelerindeki insanların yerinden edilmesi söz konusu olacak. Kıyı şehirlerinde yer değiştirme ve deniz duvarları gibi uyum önlemleri için önemli harcamalar yapılmaz ise, binalarda ve diğer altyapılarda ciddi hasarlar meydana gelecek. Avustralya’da gerçekleşecek olası bir deniz seviyesi artışı (1.1 metrelik) nedeniyle, konut binalarında oluşacak potansiyel yenileme maliyetlerinin 63 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor.

Kaynak