AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaSürdürülebilirlik

Beş Dakikada Şarj Olan Geleceğin Otobüsleri

Beş Dakikada Şarj Olan Geleceğin Otobüsleri

Barselona, elektrikle çalışan otobüsleri için İspanya’daki ilk ‘ultra hızlı’ şarj noktasını kurdu.

İspanya yüzde yüz elektrikle çalışan otobüs kullanımına başladı. Bu kapsamda, geçtiğimiz Çarşamba günü Barselona Metropoliten Toplu Taşıması (Transportes Metropolitanos de Barcelona – TMB) ve Endesa elektrik şirketi tarafından; otobüsleri ‘ultra hızlı’ şarj eden ilk otobüs durağı Barselona’da tanıtıldı.

İki otobüsle hizmete başlanan Avrupa Birliği destekli bu projenin işleyişi şu şekilde: otobüs son durağa geliyor, kaputundan bir mekanik kol çıkarılıyor ve şarj yerine takılıyor. Burada sadece beş dakika içinde araç neredeyse yüzde 80 oranında şarj oluyor ve bu şarj oranı otobüse şehir içinde 14 saate kadar hareket imkânı sağlıyor.

Proje sorumlusu Pauline Bryce, “Otobüslerin elektrikle çalışması insanların yaşam kalitesini yükseltmek ve Avrupa kıtasındaki rekabeti artırmak için gerekli” olduğunu açıklamasında bulundu. TMB Başkanı ve ulaşım yöneticisi Mercedes Vital ise, “Elektrikli ulaşım geleceğe dair bir vizyon değil, bugünün vizyonu ve şuanda buna sahibiz” dedi geçtiğimiz yıl Barselona’da 3600 kişinin hava kirliliğinden öldüğünü belirterek, sürdürülebilir ulaşımın ne kadar önemli olduğunun altını çizdi.