AnasayfaEkolojiTeknoloji

Bilim insanları, deniz suyundan yakıt elde ettiler!

Bilim insanları, deniz suyundan yakıt elde ettiler!

Hidrojen yakıtlar, egzoz borularından yayılan hava kirliliğini bir nebze olsun giderse de mevcut hidrojen yakıtlar doğal gazdan yapılıyor. Artık bunu daha temiz bir kaynaktan sağlamak mümkün; işte bu kaynak su! Sudaki elektrotlar sayesinde hidrojeni oksijenden ayırabilir ve saf hidrojen elde edilebilir. Fakat şimdiye kadar bu işlemler için arındırılmış, temiz, tatlı sular kullanılıyordu. Hidrojen yakıt kullanımın arttırılması için içme suyundan daha farklı ve daha ucuz bir kaynağa ihtiyaç duyuluyordu.

Stanford bilim insanları, yaptıkları yeni araştırmalarda gördüler ki okyanus suyundan direkt olarak hidrojen yakıtı elde etmek mümkün. Hidrojen ihtiyacının şu anda sınırlı olduğunu belirten kimya profesörü Hongjie Dai, ilerleyen zamanlarda hidrojene duyulan talebin artacağını belirtti.

Hidrojenle çalışan arabalar zaten yıllardır mevcut buna ek olarak hidrojenle çalışan bir tren şu an Almanya’da hizmet veriyor. Hidrojenle çalışan bir feribot ise bu yıl San Francisco’da hizmet vermeye başlayacak. Norveç, sıfır emisyonlu bir kargo gemisi tasarlıyor. Singapur, ilk bölgesel hidrojen-elektrikli uçağı geliştirmeye başladı. Dai: “Bu gibi projeler doğrultusunda gelecekte hidrojenle çalışan araçların sayısı gerçekten artacak. Çok fazla hidrojene ihtiyacımız olacak, biz de bu nedenle hidrojeni nereden elde edeceğimizi düşünmeye başladık.” ifadelerinde bulundu.

Şu anda büyük bir konteyner gemisinin etrafına yaydığı sera gazı miktarı, 50 milyon araba ile eş seviyede bulunuyor. Bu proje sayesinde ise hidrojen ile çalışacak olan gemiler, kendi yakıtlarını doğrudan deniz suyundan sağlayabilecekler.

Stanford araştırmacıları, birkaç ince ayar sonucunda yöntemlerini test ettiler ve hem sürdürülebilir hem de verimli bir sonuç ettiler. Tuzlu suda bulunan pozitif elektrotlar normalde metali çürüten klorürler içeriyor ancak yeni bir kaplama eklenerek, elektrotlar daha etkili ve zararsız hale getirildi. Bu da, makinelerin 10 kat daha az elektrik harcayarak daha hızlı hidrojen üreteceği anlamına geliyor. Araştırmanın oldukça erken bir aşamasında olmalarına rağmen Dai, teknolojinin lisansını almakla ilgilendiklerini söylüyor. Yakıt, teorik olarak arabalardan uçaklara kadar geniş ölçüde her ulaşım aracında kullanılabilir. Bu işlem aynı zamanda oksijen ürettiği için de denizaltılarda yeni bir çağın başlamasına neden olabilir.

Kaynak