AnasayfaKalkınmaCOVID-19

BİMTAŞ, ESRI Sistemi ile Kamuoyunu Bilgilendiriyor!

BİMTAŞ, ESRI Sistemi ile Kamuoyunu Bilgilendiriyor!

Rüya Kaya
Sağlam KOBİ Proje Yöneticisi

IDEMA Kalkınma çalışanları yazıyor: Sağlam KOBİ Proje Yönetici Rüya Kaya, BİMTAŞ’ın Covid-19 sürecinde ESRİ Coğrafi Bilgi Sistemleri ürünlerini kullanarak hayata geçirmiş olduğu Mahalle – Yaşlı Nüfus – Hastane İlişkisellik Analizi haritasına dair IDEMA Haber okurları için yazdı.

1997’den itibaren planlı ve sağlıklı kentleşmenin gereği olan alt ve üstyapı yatırımlarının gerçekleşmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerine, ilçe belediyelerine, kamu ve özel kuruluşlara mühendislik, müşavirlik ve proje hizmetleri veren BİMTAŞ, COVID-19 sürecinde veri görselleştirme ile kamuoyunu bilgilendiriyor.

BİMTAŞ Coğrafi Bilgi Sistemleri Müdürlüğü Akıllı Şehircilik Ekibi İstanbul geneli için “Mahalle – Yaşlı Nüfus – Hastane” ilişki analizini gösteren online bir platform hazırladı. Platform, coğrafi bilgi sistemleri üzerine veri görselleştirmesi yapan ESRI’nin ürünleri ile oluşturuldu. 

Hazırlanan platform aracılığıyla, İstanbul’daki 236 hastanedeki,  40672 yatak, 4810 erişkin, 353 çocuk ve 2580 bebek için toplam yoğun bakım ünitesi gibi veriler görüntülenebiliyor. İnteraktif platform üzerinden bu toplam sayıların ilçe bazında da görüntülenmesi mümkün. Ayrıca, platform ile mahalle bazlı hastane sayısını da ulaşılabiliyor. İstanbul’un toplam nüfusunun %6.7’sini oluşturan 65 yaş üzeri hastalara düşen yatak sayısının yoğunluğunu da platformda paylaşılıyor.

Hastane Erişim istatistikleri üzerine de çalışan BİMTAŞ, yine ESRI sistemi kullanarak oluşturulan bu platform aracılığıyla da İstanbul’da yaşayan vatandaşların hastaneye yürüyerek ve araç ile ulaşım sürelerini sunuyor. Buradan aynı zamanda, İstanbul’daki binaların hastanelere mesafesini görüntülemek mümkün. Platformdaki veriler, İstanbul’da yaşayanların %38.2’sinin hastaneye yürüyerek 10 dakikada, %95.1’i hastaneye araç ile 10 dakika içinde erişebileceğini gösteriyor.