AnasayfaGenelEkonomik Kalkınma

Bugün, 10 Ocak Enerji Maliyeti Azaltma Günü

Bugün, 10 Ocak Enerji Maliyeti Azaltma Günü

Enerji kullanımı günümüzün en yaygın faaliyetlerinden biridir. Fakat her uygulamada olduğu gibi enerjiyi nasıl kullandığımız çok önemli bir etken.  Enerji tüketimi; iklim değişikliği, sera gazı etkisi gibi bir çok kötü sonuca yol açabilmektedir. Kış aylarında ısınmak için kullandığımız odun ve kömür gibi maddeler her yıl gezegenimize tahmin edemeyeceğimiz kadar zararlar vermektedir.

Enerji  sadece kış aylarında ısınmak için değil aydınlatma, plastik atık kullanımı, elektrikli ürünler gibi birçok alanda kullanılıyor. Sürdürülebilir enerji kaynakları için bireyden başlayarak topluma yayılan bir enerji kullanımı farkındalığı yaratmak çok önemlidir.

Peki bireysel olarak neler yapabiliriz?

  • Evimizde enerji kullanımını ampul, fırın gibi cihazları çevre  dostu olanlarla değiştirmek,
  • Mümkün olduğunca toplu taşıma kullanmak eğer mümkün değilse tek araba kullanımına geçmek, 
  • Atık sınıflandırması yapmak (kağıt, plastik, cam),
  • Gereksiz ışıkları kapatıp, suyu yeteri kadar kullanmak,
  • Güneş enerjisi kullanımına geçmek gibi birçok yenilik ile enerji maliyetlerini azaltabiliriz.

Enerji maliyetini azaltmak hem bireysel ekonomiye hem gezegenenin ömrüne katkı sağlamaktadır.

Ülke bazında ise devletler yüzde yüz yenilenebilir enerji kullanımına geçmek için düzenlemeler yapmalıdır. Çevre dostu yeni teknolojiler için girişimciler teşvik edilmelidir. İşyerlerine ulaşım konusunda çalışanlara destek verilmelidir. Okullarda çevre dostu enerji kullanımı eğitimi yaygınlaştırılıp uygulama eğitimi verilmelidir. 

Kanada Enerji  Verimliliği Ortaklığı tarafından belirlenen Ulusal Enerji Maliyeti Azaltma Günü insanları enerji kullanımı konusunda bilinçlendirmek, farkındalık artırmak ve düşük enerji maliyetleri ile hem çevre sorunlarını hem de ekonomik sorunları ortadan kaldırmaktı.

Her yıl 10 Aralık’ta kutlanan Enerji Maliyetini Azaltma Günü ise insanları enerji kullanımında bilinçlendirmek ve yenilenebilir enerji kullanımı konusunda cesaretlendirmek için etkili olmaktadır. Unutmayalım ki doğru enerji kullanımı hayatımızın her alanında etkilidir ve sürdürülebilir enerji kaynakları daha sağlıklı bir dünyanın kapısını açar.

10 Aralık Enerji Maliyetlerini Azaltma Gününü #CutYourEnergyCostsDay başlığı ile destekleyebilirsiniz

Kaynak