AnasayfaGenelTeknoloji

Bugün 28 Ocak Veri Koruma Günü!

Bugün 28 Ocak Veri Koruma Günü!

Veri Koruma Günü diğer adıyla Veri Gizliliği Günü, kişisel verilerin korunmasını öngören 108. Konvansiyon’nun 28 Ocak 1981’de imzalanmasıyla ilan edildi. Avrupa Konseyi ilk olarak 2007 yılında Veri Koruma Günü’nü başlattı, o günden itibaren her yıl düzenli olarak kutlanıyor.

Ülkemizde ise Kişisel Verileri Koruma Kanunu (KVKK), 7 Ekim 2016’da yürürlüğe girdi. Kişisel Verileri Koruma Kanunu temel olarak; tüm kişisel verilerin kullanıcıların onayı olmadan toplanamayacağını, işlenemeyeceğini ve paylaşılamayacağını kanunen garanti altına alır. Bazı kanuni istisnalar dışında, kişisel veriler, ilgili kişinin açık rızası olmaksızın işlenemez; üçüncü kişilere ve yurt dışına da aktarılması yasaktır. Bunlara ek olarak, her türlü sorulara cevap vermek adına ALO 198 hattı bulunmaktadır.

Video Kaynağı

“Bilgi çağı” ya da “dijital çağ” olarak bilinen bir dönemde yaşıyoruz. Bu nedenle gizliliğimizi ve kişisel verilerimizi çevrimiçi dünyada korumamız gerekiyor. Ayrıca yaşanan siber olaylardan dolayı veri gizliliği konusu bütün ülkelerde büyük bir endişe uyandırıyor. Öyle ki CSO, 2021 yılına kadar siber suçların yaratacağı hasarın 6 milyar dolar civarında olacağını tahmin ediyor. Bu denli büyük saldırılara meydan okumak tabii ki herkes için kolay değil.
Siz de en azından parolalarınızı daha güçlü bir hale getirmek, kamusal alanda ücretsiz Wi-Fi ağlarını kullanmamak ve anti-virüs yazılımlarını kullanmak gibi ufak önlemlerle bugünü kutlayabilirsiniz!