AnasayfaEkoloji

Bugün 5 Aralık, Dünya Toprak Günü!

Bugün 5 Aralık, Dünya Toprak Günü!

Dünya Toprak Günü, sağlıklı toprakların önemine dikkat çekmek ve toprak kaynaklarının sürdürülebilir yönetimini desteklemek için her yıl 5 Aralık günü kutlanmaktadır.

Bu özel gün, il olarak 2002 yılında Uluslararası Toprak Bilimleri Birliği (IUSS) tarafından önerilmiştir.  Tayland Krallığının öncülüğü ile Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Global Toprak Ortaklığı çerçevesinde “Dünya Toprak Günü” resmi bir küresel farkındalık günü haline gelmiştir. 5 Aralık tarihinin seçilmesinin nedeni ise bu girişimin öncülerinden biri olan Tayland Kralı Bhumibol Adulyadej’in resmi doğum gününe tekabül ediyor olmasıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da bu tarihi resmi olarak 2014 yılında duyurmuştur.

Bu yıl toprak yönetimindeki artan zorlukları ele alacak olan FAO, “Toprak erozyonunu durdur, geleceğimizi kurtar!” temasıyla sağlıklı ekosistemlerin ve insan refahının sürdürülmesinin önemi konusunda farkındalığı artırmayı hedefliyor.

Dünya çapındaki insanları proaktif olarak toprak sağlığının iyileştirilmesine teşvik eden aynı zamanda sağlıklı toprak profillerinin de yükseltilmesi ana hedefler olarak görülüyor. Eğer yakın zamanda harekete geçilmezse erozyonların sayısı artacak. Bu kapsamda, toprak verimliliğinin endişe verici oranda gerilemesinin yanı sıra küresel gıda tedariğinin ve gıda güvenliğinin tehditleri de artacaktır. Ayrıca dünya nüfus artış hızının yükselmesi, bu sorunların etkilerini artıracaktır. Dünya Toprak Günü, bu gibi sebeplerden dolayı gereken konulardaki farkındalıkları artırmak adına oldukça önemli bir tarihtir.

Kaynak