AnasayfaUluslararası Kalkınma

Developing 8 (D-8) Genel Sekreteri Dokuz Eylül Üniversitesi’nde

Developing 8 (D-8) Genel Sekreteri  Dokuz Eylül Üniversitesi’nde

3 Mart 2016 tarihinde Dokuz Eylül Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde Gelişen Sekiz Ülke Birliği (Developing 8, D-8) Genel Sekreteri Dr. Seyed Ali Mohammad Mousavi konuşmacı olarak öğrenciler ile buluştu.

Yaklaşık bir saat süren konferansta Genel Sekreter Mousavi D-8 hakkında öğrenciler ile paylaşımda bulundu. D-8’in kısa tarihçesinden ve çalışma alanlarından bahseden Mousavi bu işbirliği platformunun kurulma amacını ve vizyonunu  öğrencilere aktardı.

Konuşmanın sonunda soru cevap kısmı yapıldı ve öğrenciler D-8 hakkında merak ettikleri noktaları sorma fırsatı yakaladılar.

Öğrencilerden gelen bir soru üzerine bu birlikteliğin geleceği hakkında cevap veren Mousavi, “Pek tabi ki büyümek, gelişmek ve halihazırda Avrupa’da ve diğer kıtalarda örnekleri bulunan birlikler gibi bir anlaşmaya varmak mümkün, fakat bugün Avrupa Birliği’ne baktığımızda zorlu bir süreçten geçiyorlar. Yunanistan ile alakalı sorunlar birliğin bütünlüğüne zarar vermekteydi. Bu sorunun çözümü birlikten ziyade Almanya’nın çabalarını barındıran bir süreç içermekte. AB örneğinde de gördüğümüz üzere önemli olan bir birliğe evrilip çerçeve yasalar ile yaşamak mümkün, fakat tüm bunların temelinde entegrasyon ve kültürlerarası uyum altyapısı kurabilmek, bu süreci sağlıklı ve uzun ömürlü kılacak yegane unsurlar. Entegrasyon en önemli element.” dedi.

Bu platformda bulunan 8 ülkenin her zaman birliktelikleri kapsamında birbirine saygılı bir dış politika ve ekonomik ilişkilerde yardımcı ve kolaylaştırıcı bir doğal görevleri bir an bile tereddüt etmeden uygulamada hayat bulduğuna vurgu yapan Mousavi konuşmasına ek olarak  bu ilişkilerin gün geçtikçe gelişeceğini ve bulundukları bölgelerde kendileri ve diğer ülkelere her zaman destekçi konumunda olacaklarını belirtti.

Suriye’deki güvenlik sorunlarının ve savaş halinin durumu hakkında sorulan bir soruya ise, Türkiye, İran ve Suudi Arabistan gibi bölge ülkeleri bir araya gelerek bölgenin geleceği için en doğru yardımı ve desteği bu savaşın bitmesi için ortak akılı dışarıdan oluşacak etkiler ve yönlendirmeler olmadan elini taşın altına koyarak barış için koşullar oluşabilecektir” dedi.

D-8 olarak güçlü yanlarından bahseden Genel Sekreter “Bizler gelişmekte olan ülkeler olarak mucizeler yaratabiliyoruz. Örneğin Bangladeş yüz ölçümü olarak çok küçük ve sınırları da Hindistan ile çevrili bir ülke. Buna ek olarak nüfusu 170 milyonun üzerinde ve bu küçük alanda bunca insanın gıda ihtiyacını karşılarken bir yandan da gıda ihracatı yapıyorlar. Nitekim diğer ülkeler bulundukları bölgelerde yer altı kaynakları ve inovasyon bakımından büyük atılımlar gerçekleştirebiliyorlar.

Son olarak cevapladığı bir soruda ise küresel bağlılık ve bağımlı olmak konusuyla alakalı önemli bir açıklamada bulundu. Şu an dünya üzerinde hiçbir ülke yok ki bir diğeri olmadan başarı sağlayabilsin. Ticaret ve teknolojide herhangi bir süper güç, gelişmiş bir ülke ya da hiçbir anlamda gelişimini tamamlayamayan bir ülke; bunların her biri birbirine bağlı girişken yapılar ve sistemler içerisinde muhtaç olan bileşenler olacaktır. Birbirlerinde ayrı bir düzen düşünmek imkansızdır” dedi.

IMG_1010

D-8 Hakkında

D-8’in kurulmasına yönelik olarak atılan ilk adımı, Türkiye’nin daveti üzerine İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya’nın katılımıyla 22 Ekim 1996 tarihinde İstanbul’da düzenlenen “Kalkınmada İşbirliği Konferansı” oluşturmuştur. Bu konferansın ardından gerçekleştirilen hazırlık çalışmaları mahiyetindeki üç Komisyon ve iki Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısını müteakip, 15 Haziran 1997 tarihinde İstanbul’da yapılan Devlet/Hükümet Başkanları Zirvesi ile D-8 resmen kurulmuştur.

Şimdiye kadar 7 Zirve, 13 Bakanlar Konseyi, 28 Komisyon Toplantısı ve çok sayıda teknik düzeyde toplantı düzenlenmiştir.

D-8 üyelerinin hepsi aynı zamanda İKÖ üyesi olup, yine İKÖ içinde teknolojik ve ekonomik kalkınma düzeyleri, ticari potansiyelleri ve nüfusları itibariyle önde gelen ülkeler arasında yer almaktadırlar.

Güney-Güney diyalogu çerçevesinde gelişme yolundaki ülkeler arasında oluşturulan işbirliği örneklerinden biri olan D-8, üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari işbirliğinin geliştirilmesine yönelik bir oluşumdur. D-8’in amacı kalkınma yolundaki ülkelerin dünya ekonomisi içindeki konumlarını iyileştirmek, ticari ilişkilerini çeşitlendirmek ve ticaret alanında üye ülkelere yeni imkanlar yaratmak, uluslararası seviyede karar verme mekanizmalarına güçlü biçimde katılımlarını sağlamak ve halklarının yaşam seviyesini yükseltmektir.