AnasayfaİnovasyonTeknoloji

Drone güvenlik sistemi uygulamaya geçti!

Drone güvenlik sistemi uygulamaya geçti!

Drone teslimat servisi Project Wing, geçtiğimiz yıl Google X’ten bağımsız olarak bir işletme kurmuştu. Son zamanlarda ise Avustralya’nın başkenti Kanberra dışındaki banliyölerde faaliyet göstermeye başladı. Yiyecek, kahve, evcil hayvan malzemeleri gibi paketlerin servisini bölge sakinlerine sunuyor.

Bu projenin dışında Wing; Drone kullanıcıları için OpenSky isimli bir uygulamayı kullanıma sundu. Drone filolarının uçabileceği güvenli yerler ve zamanlar bulan uygulama, teslimat için oldukça kolaylık sağlayacak.

OpenSky ne zaman ve nereye uçabileceğinizi, başka kullanıcıların olup olmadığını, arazileri araştırmak veya malları teslim etmek için insansız uçak kullananların nerede olduğunu göstermeyi kolaylaştıracak.

iOS App Store ve Google Play’den indirilebilen uygulama, hem eğlence amaçlı kullanıcıların hem de ticari operatörleri hedefine alıyor. Uygulama mağazalarında kullanıma sunulmasının yanı sıra, OpenSky’ın Web sürümü de mevcut.

Uygulamanın kullanımı ise oldukça basit. Bir menü üzerinden; eğlence amaçlı, ticari amaçlı veya ReOC (ticari olarak Sivil Havacılık Güvenliği Otoritesi (CASA) tarafından verilen bir operatör sertifikası ile uçan uçaklar) gibi ne tür bir Drone operatörü olduğunuzu seçerek başlıyorsunuz. 

Daha sonra uçuşa açık olmayan bölgeler ve mevcut olabilecek diğer kısıtlamalar hakkında bilgi aramak hatta rehberlikle ilgili uyumluluk haritalarını görüntülemek için uygulamanın arama kutusuna adres girebiliyorsunuz. Ayrıca, uçuş tehlikelerini tanımlamanıza yardımcı olacak özellikler ve güvenli olmayan drone operasyonlarını doğrudan CASA’ya bildiren bir özellik mevcuttur.

Wing yayımladığı bir blog yazısında: “Avustralya’nın Sivil Havacılık Güvenliği Otoritesi (CASA), drone operatörlerine güvenli ve öngörülebilir bir uçuş sağlamak için bilgi verme konusunda yenilikçi bir yaklaşım sergiliyor. Drone endüstrisinin, uçaklarla ilgili bilgileri elde etmek için kullanabilecekleri çeşitli hizmetler ekosistemini uygulamaya sunarak CASA; kamu güvenliği ve düzenleyici gözetimin güçlü bir temelini oluştururken inovasyon için de yeni bir alan yaratıyor.” ifadelerini kullandı.

Drone güvenlik uygulamalarına ek olarak; CASA için spor karşılaşmaları, konserler ve acil durum müdahaleleri gibi önemli olaylarda drone uygulamasının yolcu uçakları ile iletişim kurabilmesi için araçlar geliştirildiği de açıklandı. 

Kaynak