AnasayfaÇocukİnsan Hakları

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele İçin #3MaymunuOynama

Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele İçin #3MaymunuOynama

Hayata Destek Derneği,  12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü kapsamında Türkiye’de yaşayan bir milyon çocuğun çalıştırılmasına ‘dur’ demek için kamuoyuna destek çağrısı yapıyor.

Hayata Destek Derneği çocuk işçiliğinin ve çocuk hakları ihlallerinin sonlandırılması amacıyla yürüttüğü Bu İş Çocuk Oyuncağı Değil projesi bünyesinde 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde Twitter eylemi düzenliyor. 12 Haziran saat 12:00 itibarıyla başlayacak eyleme bit.ly/3maymunuoynama adresinden destek olabilirsiniz.

12Haziran

Türkiye’de Çocuk İşçiliği

Türkiye İstatistik Kurumu – TÜİK 2012 yılı verilerine göre Türkiye’de istihdam edilen çocuk sayısı 893 bin. Bu çocuk işçilerin %44.7’si yani 400 bini mevsimlik tarım işçisi olarak çalışıyor. Gezici tarım işçiliği, Uluslararası Çalışma Örgütü 182 sayılı Kötü Şartlardaki Çocuk İşçiliğinin Yasaklanması ve Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Acil Önlemler Sözleşmesi’nde en kötü çocuk işçiliği biçimi olarak tanımlanıyor.  Türkiye mevimlik tarım çocuk işçiliğini en kötü üç çocuk işçiliği biçimlerinden biri olarak kabul etmiş ve bunun 2015 yılına kadar sonlandırılmasına dair Uluslararası Çalışma Örgütü’ne taahhüt vermiştir.

Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ülkeleri arasında en yüksek çocuk yoksulluğu oranı %24.6 ile Türkiye’nin. Bu oran OECD ortalamasının neredeyse iki katı kadar. Üstelik, UNICEF’in aktardığı verilere göre Türkiye’de yaşayan 1 milyon Suriyeli çocuğun sadece 600 bini okula kayıtlı.