AnasayfaEkolojiKalkınma

Dünya Gıda Günü: Nedir ve neden her zamankinden daha önemlidir?

Dünya Gıda Günü: Nedir ve neden her zamankinden daha önemlidir?

16 Ekim’de kutlanan Dünya Gıda Günü, gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmenin yaygın olmaya devam ettiğini ve iklim değişikliği, enflasyon, jeopolitik çatışma ve daha fazlası dahil olmak üzere devam eden bir dizi tehdit nedeniyle daha da kötüleşmeye hazır olduğunu her yıl hatırlatıyor.

İşte Dünya Gıda Günü hakkında bilinmesi gerekenler ve neden her zamankinden daha önemli olduğu.

Dünya Gıda Günü nedir ve nasıl başladı?

Dünya Gıda Günü her yıl 16 Ekim tarihinde kutlanmaktadır. BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün 1945 yılında kuruluşunun anısına düzenlenmektedir. Dünya çapında yüzlerce etkinlik ve sosyal yardım faaliyeti, açlık çekenlere yönelik farkındalığı ve eylemi teşvik etmek için hükümetleri, işletmeleri, halkı ve medyayı bir araya getirmektedir.

Bu yılın Dünya Gıda Günü teması nedir?

Bu yılın teması “Su hayattır, su gıdadır. Kimseyi geride bırakmayın.”

Su, Dünya’daki yaşam için vazgeçilmezdir. Dünya yüzeyinin büyük bir kısmını kaplar, vücudumuzun %50’sinden fazlasını oluşturur, gıdalarımızı üretir ve geçim kaynaklarımızı destekler.

Ancak bu değerli kaynak sonsuz değildir ve onu hafife almayı bırakmamız gerekir. Ne yediğimiz ve bu gıdanın nasıl üretildiği suyu etkilemektedir.

Dünya Gıda Günü Neden Önemli?

İnsani istatistikler çok çarpıcı. Birleşmiş Milletler’e göre dünyada neredeyse her 10 kişiden biri yetersiz besleniyor. Küresel olarak, 2020 yılında beş yaşın altındaki her beş çocuktan biri, çoğu yetersiz beslenmenin bir sonucu olarak bodur kalmıştır. Afrika’daki insanların beşte biri ise geçen yıl açlıkla karşı karşıya kaldı.

Tahminler, 2030 yılında 670 milyon insanın – dünya nüfusunun %8’i – açlıkla karşı karşıya kalacağını göstermektedir. (FAO)

BM Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) Dünyada Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu 2022 raporu, geçen yıl dünyada açlığın arttığını söylüyor. Rapor, 2021 yılında dünya genelinde 828 milyon kadar insanın açlıktan etkilendiğini tahmin ediyor. Rapora göre bu durum, “ülkeler arasındaki eşitsiz ekonomik toparlanma modeli ve COVID-19 salgınından en çok etkilenenler arasında telafi edilemeyen gelir kayıpları nedeniyle ülkeler arasında ve içinde daha da kötüleşen eşitsizlikleri” yansıtıyor.

FAO ayrıca tahminlerin 2030 yılında 670 milyon insanın hala açlıkla karşı karşıya kalacağını gösterdiğini söylüyor. Bu rakam dünya nüfusunun %8’ine tekabül ediyor – ve 2030 Gündemi’nin 2015’te başlatıldığı zamanki rakamla aynı – ve BM’nin kendi Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi (SDG) olan bu on yılın sonuna kadar ‘sıfır açlık’ hedefine rağmen

Gıda güvensizliği nedir ve neden artıyor?

BM gıda güvencesini, bir kişinin “aktif ve sağlıklı bir yaşam için beslenme ihtiyaçlarını ve gıda tercihlerini karşılayan yeterli, güvenli ve besleyici gıdaya fiziksel, sosyal ve ekonomik olarak erişebilmesi” olarak tanımlamaktadır. FAO raporuna göre 2021 yılında dünya genelinde 2.3 milyar insan orta veya ciddi düzeyde gıda güvensizliği yaşarken, dünya nüfusunun %11.7’si ciddi düzeyde gıda güvensizliği ile karşı karşıya kaldı ve bu oran giderek kötüleşen bir durumu yansıtıyor. Dünya genelinde üç milyardan fazla insan 2020 yılında sağlıklı beslenemiyordu.

BM, COVID-19 salgını ve Ukrayna’daki gibi çatışmaların şiddetlendirdiği yükselen enflasyonun da dünyanın en yoksul insanları için tehlikeli gıda kıtlığına neden olduğunu söylüyor. BM, Ukrayna ve Rusya Federasyonu’nun küresel buğday ve mısır ihracatının sırasıyla %30 ve %20’sini karşıladığını ve aynı zamanda önde gelen gübre ihracatçıları olduğunu belirtiyor. En az 50 ülke buğday ithalatının yaklaşık üçte birini bu iki ülkeden yaparken, birçok Afrika ülkesi ve En Az Gelişmiş Ülke (EAGÜ) %50’ye varan oranlarda ithalat yapıyor. BM, çatışmanın Ukrayna’dan yapılan ihracatta ani ve keskin bir düşüşe neden olduğunu söylüyor.

Gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyle mücadele için neler yapılıyor?

FAO, hükümetlerin gıda ve tarıma verdikleri desteği yeniden değerlendirmelerinin zamanının geldiğini söylüyor. Bu desteğin küresel olarak 2013-2018 yılları arasında yılda ortalama 630 milyar dolara ulaştığını belirtiyor. Ancak FAO’ya göre “bu desteğin aslan payı, ticaret ve pazar politikaları ve büyük ölçüde üretime bağlı mali sübvansiyonlar yoluyla bireysel olarak çiftçileri hedef alıyor. Bu desteklerin çoğu piyasayı bozmakla kalmıyor, aynı zamanda pek çok çiftçiye ulaşmıyor, çevreye zarar veriyor ve besleyici gıdaların üretimini teşvik etmiyor.”

Örgüt ayrıca ticaret ve piyasa müdahalelerinin besleyici, sağlıklı gıdaların satın alınabilirliğini ve bulunabilirliğini zayıflatabileceğine dikkat çekiyor. Birçok ülkede sübvansiyonlar temel gıdalara odaklanarak meyve, sebze ve bakliyat gibi daha az sübvanse edilen ürünlerin cesaretini kırıyor. Bu nedenle FAO, kamu desteğinin insanların daha uygun fiyatlı besleyici gıdalara erişmesine yardımcı olacak şekilde yeniden kullanılması çağrısında bulunuyor.

Dünya Ekonomik Forumu, 2050 yılına kadar dünyayı beslemek için %60 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını tahmin etmektedir. Ancak küresel tarım sektörü bu talebi karşılamak için yeterli donanıma sahip değil. İşte bu nedenle Forum, 2018 yılında Innovation with a Purpose platformunu başlattı. Bu, gıdamızı üretme, dağıtma ve tüketme şeklimizi dönüştürmek için yeni teknolojilerin ve diğer yeniliklerin benimsenmesini kolaylaştıran büyük ölçekli bir ortaklıktır. Platform, gıda sistemlerimizi daha sürdürülebilir, kapsayıcı ve verimli hale getirmek için gelişmekte olan teknolojilerden yararlanmak üzere dünya çapında 50’den fazla ortak kurum ve 1.000 liderle birlikte çalışıyor.

 

Kaynak: World Economic Forum

 

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: