AnasayfaGöç ve Mülteciler

Birleşmiş Milletler ‘stand #withrefugees’ // ‘#mültecilerlebirlikol’ Girişimini Başlattı

Birleşmiş Milletler ‘stand #withrefugees’ // ‘#mültecilerlebirlikol’ Girişimini Başlattı

20 Haziran Dünya Mülteciler Günü öncesinde, altmıştan fazla film, televizyon ve müzik yıldızı, dini liderler ve Birleşmiş Milletler (BM) mülteci ajansı personelleri mültecilerin yaşadığı zorlu koşulları gözler önüne seren dilekçeyi desteklemek için mültecilerle bir araya geldi.

BM Yüksek Mülteci Komiserliği’ne göre #mültecilerlebirlikol bildirisi dünya çapında sığınma kamplarında kötü davranışlara maruz kalan, zulme uğrayan ve kaçmak zorunda kalan ve her geçen gün sayıları artan mülteci aileler için halktan destek almayı amaçlıyor.

BM Mülteci Yüksek Komiserliği’nden Filippo Grandi ‘Dünya öncekinden çok daha fazla insanın evlerini terk etmek zorunda kaldığı ve çatışmaların yoğunlaştığı bir dönemde’ diye ifade etti. Bu durum hepimizi etkiliyor ve bu durum karşısında ihtiyacımız olan şey biraz daha anlayış, merhamet, ve siyasi olarak bir araya gelip mülteciler için gerçek çözüm yolları bulmak arzusudur. Filippo Grandi mülteciler çağımızın temel sorunudur diye de belirtti.

2015 yılında, milyonlarca insan küresel göç ve iç yer değiştirmelerle tekrar tekrar yerinden edildi. Üzücü bir gerçek şu ki gelişmekte olan ülkelerin çoğu bu durumdan etkilendi ama Avrupa’da da binlerce insanın güvenlik ve kalacak yer arayışı içinde Akdeniz’den Avrupa’ya geçmeye çalışırken yollarda ölümü gibi dramatik durumlara tanıklık edildi.

“Sıradan insanlar ve topluluklar mültecilere evlerini ve kalplerini açarken aynı zamanda orada olağanüstü bir empati ve dayanışma sergilendi ve bazı ülkeler hala çok sayıda mülteciye ev sahipliği yaparken yeni gelenleri de memnuniyetle karşılıyor,” diye açıklayan Grandi,‘‘#WithRefugees’’(#Mültecilerlebirlikol) kampanyasının mültecilerin sesini duyurmak ve dünyanın mültecilerin yanında olduğunu göstermeyi amaçladığını ekledi.

Dilekçede her mülteci aileye yaşamak için güvenli bir yer, her mülteci çocuğa eğitim alması için olanak ve her mülteciye çalışması ya da topluma olumlu bir katkı sağlaması için yeni beceriler öğrenebileceği imkanların temin edilmesi için hükümetlere çağrıda bulunuluyor. UNHCR’nin İyi Niyet Elçileri arasında Cate Blanchett, en çok satan yazar Khaled Hosseini  ve yeni süpermodel ve eski mülteci Alek Wek de vardı. UNHCR iyi niyet elçisi Blanchett bizler milyonlarca masum ailenin yok edildiği ve pek çok ailenin de güvenli yaşama ulaşmaya çalışırken kaybolduğu çok kötü bir krizin ortasındayız diye belirtti.

Nihai çözüm siyasi olarak barış ve istikrarla sağlanabileceğini vurgulayan Blanhcett, “bizler bu insanların sesi olmalıyız ve üzerimize düşeni yapmalıyız, ve diğer yanda da diğer ülkelerin de mültecilerin güvenliğini sağlamak, barınacak alan vermek ve verimli bir yaşam sürmeleri için sorumluluk almasını arzuluyoruz, bu yüzden yeterli miktarda destek olunursa sesimiz duyulacaktır” dedi. Khaled Hosseni de mültecilerin de bizimle aynı hedefleri ve umutları olan anneler, babalar, kardeşler ve çocuklar olduğunu, tek farkın kaderin cilvesinde onların umulmadık şekilde küresel bir mülteci krizine düşmeleri olduğunu belirtti. Göçmenler ve mültecilerin geniş hareketlerini dile getiren bu dilekçe, Eylül ayının başında yapılacak olan Genel Kurul Yüksek Düzeyli Toplantıda Birleşmiş Milletler’in New York’ta ki Ana Merkezine iletilecek.

Kaynak: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=54248#.V2ObZbuLTIU