AnasayfaGenelİklim Değişikliği

Dünyanın 1,5 °C karbon bütçesinin tükenmesine sadece 4 yıl kaldı

Dünyanın 1,5 °C karbon bütçesinin tükenmesine sadece 4 yıl kaldı

Küresel sıcaklığın 1,5 °C’de kalması için dünyanın sadece 4 yıllık karbon bütçesi kaldı. 2016 yılına dair yapılan incelemeler sonucunda yayınlanan ve küresel karbon emisyonları verilerini içeren Karbon Özeti analizinin sonucuna göre emisyonlar cari oranda devam ederse, 1,5°C, 2°C ve 3°C bütçeleri hızla tükenecek.

Karbon bütçeleri nedir?

İklim Değişikliği Hükümetler Arası Paneli (IPCC), daha önce dünya üzerindeki faaliyetlerin ne kadar karbon yayabileceğine dair tahminler yapmış ve küresel ortalama sıcaklığı, endüstri öncesi seviyelerin yani 1,5°C, 2°C veya 3°C üstünde tutamayacağımızı belirtmişti. Bu oranlara karbon bütçeleri deniyor.

Her bir sıcaklık sınırı için, sınırların altında kalmanın farklı olasılıklarına karşılık gelen üç bütçe var. Bunlar: % 66,% 50 ve% 33. 2016 yılı için analiz sonuçlarına göre elde edilen veriler mevcut olduğundan, bir yıllık emisyon sonrasında bütçelerin hangi biçimde olduğu görülebiliyor.

2016’nın güncellenmiş verileri

Küresel Karbon Projesine göre, 2016 yılında fosil yakıt kullanımı ve çimento üretiminden kaynaklanan karbon emisyonları 364 milyar ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yıla göre % 1’den az bir artış oldu. Arazi kullanım değişikliği emisyonları dahil edilince toplam karbon emisyonları 2016 için 399 milyar tona çıkıyor.

Aşağıdaki animasyon, karbon bütçelerinin 2016 yılının sonundaki durumunu gösteriyor. Şu anki emisyon oranı ile bütçede 1,5°C için sadece 4 yıl ve bir ay kaldı.

kaynak.