AnasayfaGenelTeknoloji ve Kalkınma

Finlandiya, mülteciler için dijital para sistemi oluşturacak

Finlandiya, mülteciler için dijital para sistemi oluşturacak

Birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi, Finlandiya da son birkaç yıldır  tehlikeli koşullar altında Avrupa’ya yol kat eden sığınmacılara ev sahipliği yapıyor.

Ocak 2014 ile Haziran 2017 tarihleri arasında, Finlandiya göçmenlik makamları, çoğunlukla Irak, Afganistan, Suriye, Somali ve Eritre vatandaşlarından gelen 41.241 sığınma başvurusunu gerçekleştirdi.

Sığınma hakkı tanınanlar göçmenlerin kimlik belgeleri olmadığı için çalışma izni veya banka hesapları almak için uzun süre beklemek durumunda kaldılar.

Bu gibi durumlar sıkça yaşanmaya başlayınca Finlandiyalı bir finansal teknoloji şirketi olan MONI bu duruma bir çözüm buldu.

Şirket sığınmacıların kullanması için bankasız banka kartları fikrini öne attı. Finansal teknoloji şirketi olan MONI, bir banka hesabı veya kimlik belgesi ihtiyacını ortadan kaldıran ön ödemeli bir bankamatik kartı geliştirdi. Kart, Bitcoin ve diğer dijital para birimlerini destekleyen aynı teknoloji ile bir blok zincirde saklanan benzersiz bir dijital kimliğe bağlı olarak çalışıyor.

Finlandiya’da MONI’nin kullandığı teknoloji aynı zamanda dijital kimlik yönetimi açısından da önemli bir role sahip. Birleşmiş Milletler, Blockchain teknolojisini resmi belgeler olmaksızın dünya çapında 1,1 milyar kişiye yasal kimlik tanımlamak için kullanmayı düşünüyor.

Kaynak