AnasayfaYenilenebilir Enerji

Fransa Otobanları Güneş Enerjisiyle Buluşuyor

Fransa Otobanları Güneş Enerjisiyle Buluşuyor

Fransa, hazırladığı yenilebilir enerjiye sahip 1000 km’lik yol projesiyle doğal kaynakların korunmasına büyük bir katkı sağlamayı hedefliyor. Bu projenin benzeri Hollanda tarafından da geçtiğimiz yıllarda bisiklet yolu yapımında kullanılarak başarılı olmuştu.

Hollanda 2014 yılında dünyadaki ilk güneş enerjili bisiklet yolunu (SolaRoad) inşa etti. Yol yaklaşık 70 metreden oluşuyor. Yapılan bu çalışmadan sağlanan verim, ilk 6 aylık dönemde bir evin 1 yıllık elektrik ihtiyacını karşılayacak ölçüde kendisini göstererek büyük bir başarı sağladı.

Hollanda’nın bisiklet yolu projesi her ne kadar verimli ve yaratıcı olarak gözükse de günümüzde Fransa’da yapılması düşünülen projeyle karşılaştırıldığında geliştirilmesi gereken özellikleri ortaya çıkıyor. Bunun nedeni, Hollanda tarafından geliştirilen proje sadece bisiklet yolu olarak tasarlanırken; Fransız hükümeti, önümüzdeki 5 yıl içerisinde bitirilmesi planlanan güneş panelleri ile inşa edilmiş 1,000 km’lik bir yol yapım hazırlığında bulunuyor.

Fransız Altyapı şirketi Colas’ın açıklamalarına göre ışığa maruz kaldığında enerji üretebilen yol (Wattway) yapımı için ilk test önümüzdeki bahar aylarında yapılacak. Wattway ile yapılan 1 km’lik yol, 5,000 kişinin yaşadığı bir kasabadaki sokak aydınlatmaları için yeterli enerjiyi üretecek kapasitede olacak. Toplam proje tamamlandığı takdirde, tüm Wattway yolu 5 milyon insan (Fransa nüfusunun %8’i) için enerji üretebilecek seviyeye ulaşacak.