AnasayfaEkonomik KalkınmaSosyal Kalkınma

Gaziantep, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda

Gaziantep, UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı’nda

Gaziantep, gastronomi alanında Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı’na üye olmaya hak kazandı.

11 Kasım’da UNESCO tarafından yapılan açıklamayla 33 ülkeden 47 şehir, Yaratıcı Şehirler Ağı’na (Creative Cities Network) kabul edildi. Coğrafik temsiliyetin çeşitlendiği bu yıl, 22 şehir daha önce bu ağın herhangi bir alanında temsil edilmemiş ülkelerden seçilirken bunlardan biri de Türkiye’den ilk katılımı gerçekleştiren Gaziantep oldu.

Yaratıcı Şehirler Ağı, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkınmalarına katkı sağlamak amacıyla 2004 yılında, UNESCO 170. Yürütme Kurulu’nda farklı ülkelerden 116 şehrin katılımıyla kurulmuştu.

Kültürel çeşitliliğin desteklendiği Yaratıcı Şehirler Ağı ile üye olan şehirlerin görünülürlüklerinin arttılması hedefleniyor. Şehirler bu ağa, el sanatları ve halk sanatı, dizayn, sinema, gastronomi, edebiyat, müzik ve görsel sanatlar alanlarında katılım gerçekleştirebiliyor.

Gaziantep’in de aralarında yer aldığı gastronomi alanında, Çin’den Chengdu ve Shunde, Brezilya’dan Florianopolis, Güney Kore’den Jeonju, İsveç’ten Östersund, Kolombiya’dan Popayan, Japonya’dan Tsuruoka ve Lübnan’dan Zahle olmak üzere 8 kent bulunmaktaydı.

Bu sene Gaziantep ile birlikte ağa gastronomi alanında dahil olan şehirler ise: Belém/Brezilya, Bergen/Norveç, Ensenada/Meksika, Parma/İtalya, Phuket/Tayland, Tucson/Amerika Birleşik Devletleri.