AnasayfaKalkınmaEkoloji, İklim-Kırsal Kalkınma

Good4Cast Altıncı Program ile Yayında: “Pandemide Ötelenenler”

Good4Cast Altıncı Program ile Yayında: “Pandemide Ötelenenler”

Bilgi Üniversitesi’nde akademisyen ve aynı zamanda sosyal girişimci olan Doç. Dr. Itır Erhart ve film yapımcısı-sosyal girişimci Mehmet Sarıca’nın hazırladığı Good4Cast’in altıncı yayınının konuğu Kalkınma Atölyesi’nden Sinem Bayraktar oldu.

Kalkınma Atölyesi’nin arka planında kolektif yapıda, büyük bir ekip olduğu söyleyen Bayraktar, “Tarım Sektöründe En Kötü Biçimdeki Çocuk İşçiliği Temel Araştırması: Adana İli-Karataş İlçesi’nde Pamuk Toplamada Çalışan Çocuklar Örneği” başlıklı araştırmayı Uluslararası Çalışma Örgütü tarafından desteklenerek Kalkınma Atölyesi kurucuları tarafından hazırlandığına değindi. Kalkınma Atölyesi’nin kuruluş fikrinin başlangıcını oluşturan bu araştırma, Adana’nın Karataş İlçesi’nde pamuk toplayan çocuklar ve çocukların aileleriyle gerçekleştirildiğini vurguladı.

Pandemi dönemi boyunca mevsimlik tarım işçileriyle alakalı yapılan işleri ve çözümleri anlatan Bayraktar; sahada aktif olmalarının yanı sıra ulusal ve küresel çapta yenilikleri takip ettiklerini de belirtti. Mevsimsel ekim-dikim sonucunda kısa sürede çok fazla insan gücüne ihtiyaç olduğunu; ancak kayıtsız mevsimlik işçilerinin sayısının oldukça yüksek olduğuna değindi. “Araştırmalara göre mevsimlik işçileri bir çadırda kadın, erkek, çoluk çocuk on iki kişi tek bir çadırda yaşamlarını geçirmeye çalışıyorlar. Mahremiyet, güvenlik, hijyen çok az. Tüm bunların yanında mevsim koşulları aileleri oldukça zorluyor.” diyerek mevsimlik işçilerinin ağır koşullarını paylaştı. Bu konuda özellikle Atom Film ile beraber hazırladıkları

“Mevsimlik Yaşamlar” belgeselinin izlenebileceğini belirtti.

Stokların giderek tükendiği ve üretimin yavaşladığı pandemi döneminde mevsimlik tarım işçilerle ilgili olarak Bayraktar, “Üretimin devam etmesi için mevsimlik işçilerinin insana yakışır yaşam koşullarını yaratmak gerekiyor. Zaten öteleniyorlardı, şimdi daha da öteleniyorlar” diyerek mevsimlik işçilerin zor koşullarının bir kez daha altını çizdi.

Kalkınma Atölyesi’nden Sinem Bayraktar’ın konuk olduğu Idemahaber Good4Cast dizimizin altıncı yayınını buradan dinleyebilirsiniz. Good4Cast’in tüm yayınlarına Google Podcast, Apple Podcast ve Spotify üzerinden erişebilirsiniz. Kalkınma Atölyesi’nin faaliyetlerini takip etmek için Kalkınma Atölyesi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.