AnasayfaEkolojiSürdürülebilir Kalkınma

Greenpeace’in Efsane Gemisi Rainbow Warrior Türkiye’de

Greenpeace’in Efsane Gemisi Rainbow Warrior Türkiye’de

Greenpeace’in ‘Güneşe Yelken Aç’ kampanyasına dikkat çekmek için Lübnan’dan gelen gemisi Rainbow Warrior, tüm dünya denizlerinde çevre sorunlarına dikkat çekmek için dolaşıyor.

Yaklaşık bir haftadır da Türkiye sularında bulunan gemi, Greenpeace’in güneş enerjisiyle yaşamak mümkün temalı “Güneşe Yelken Aç” kampanyasına dikkat çekmek için Lübnan’dan geldi.

Gemi uğradığı limanlarda çok sayıda ziyaretçiye de kapılarını açıyor ve 20-25 Eylül tarihlerinde de İstanbul’da demirleyecek.

Gemi, 255 metrekarelik yelken alanıyla çok uzun mesafeleri rüzgar gücü kullanarak gidebiliyor, kendi suyunu denizden kendi sağlıyor, içeride üretilen kirli suyu da biyolojik arıtmadan geçirerek karbon salınımını neredeyse sıfırda tutuyor.

Geminin mürettebatı 14 farklı milletten gelen 16 kişiden oluşuyor. Greenpeace gönüllülerinden oluşan ekip her sefere çıkıldığında değişiyor.

Geminin Türkiye’ye gelme amacı ise Greenpeace’in yenilebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi için yeni bir kampanya başlatması. Kampanya güneş enerjisi kullanımını tüm Türkiye’de yaygınlaştırmayı amaçlıyor.

Türkiye güneş enerjisi potansiyeli olarak Avrupa’da ikinci sırada yer almasına rağmen bu enerjiden en az yararlanan ülkelerin başında geliyor ancak Türkiye, son zamanlarda sahip olduğu potansiyelin farkına varmaya başladı.

2015 sonunda 362 güneş enerjisi santrali bulunan Türkiye’de şu an bu sayı 733’e çıkmış durumda. Güneş enerjisi pahalı değil ve depolama sorunu da yok bu yüzden Greenpeace, Rainbow Warrior’la bu farkındalığı arttırmayı amaçlıyor.