AnasayfaKalkınmaTeknoloji ve Kalkınma

Hayırsever milyarderler, doğal afetlerin ardından insanlara yardım etmek için uyduları kullanacak

Hayırsever milyarderler, doğal afetlerin ardından insanlara yardım etmek için uyduları kullanacak

Bill Gates ve diğer milyarderler, doğal afetlerin ardından insanlara yardım etmek için uydulardaki verileri kullanacakları yeni bir proje başlatacak.

Bill ve Melinda Gates, eBay’in kurucusu Pierre Omidyar ve ABD’li iş adamı Warren Buffet, uydu verilerinin paylaşımını teşvik etmeyi amaçlayan yeni bir proje hazırlamak için bir araya geldiler. Proje kapsamında dünyanın hava ve deniz haritalarının uydu arşivi olan ‘Radiant Earth’e fon sağlamak için güçlerini birleştiren milyarderler, bu oluşum ile uydu görüntülerinin serbest bir şekilde toplanmasını amaçlıyor.

Uydular, küresel zorlukları izlemek ve afetler karşısında önlem almak için kullanılabiliyor. Ancak uzmanlar, ürettikleri verilerin yeterince paylaşılmadığını ve bu yüzden de kullanılmadığını belirtiyor. Bu projeyle uydular aracılığıyla dünya üzerinde toplanan verilerin, belirli bir uzmanlık gerektirmeyen formatlarda ücretsiz olarak kullanıma sunma yollarının bulunması amaçlanıyor.

Radiant’ın CEO’su Anne Hale Miglarese, dünyada birçok verinin hızlı bir şekilde sızdığını ancak yayılan verilerin uzman olmayan kişilerce bulunmasının ve bulunan verilerin kullanılması için pratik yolların yaratılmasının hem zor hem de pahalı olduğunu belirtiyor. Radiant projesinin, arazi mülkiyeti, küresel sağlık sorunu, sürdürülebilir kalkınma, gıda güvenliği ve doğal afetler gibi alanlarda planlanma ve yönetim için “kim, ne, nerede ve ne zaman” gibi sorular sorularak cevap verebileceği belirtildi.

urlGates Vakfı, geçen hafta proje kapsamında Düşünce Liderleri Zirvesi için 150’den fazla akademisyen ve veri analizi uzmanını Seattle’a davet etti.

Zirve’de buluşan uzmanlar, insani yardım kuruluşlarının, çevre ve toprak hakları gruplarının neye ihtiyaç duyacaklarını tartıştı. Amazon Web Servisi Küresel Açık Veri şefi Jed Sundwall, Radiant’ın insanları araştırma ve analiz üzerinde yoğunlaşmak için zamanlarını geri vermeye çalışacağını söyledi.

Sundwall, açık verilerin bilmenin mutluluk olduğunu söyledi ve dünyada da çok fazla açık veri bulunduğunu ancak bunu bilmenin çok pahalıya mal olacağını da ekledi. 

Sanayi uzmanları, son beş yılda operasyonel uyduların sayısının yüzde 40 arttığını ve bunlardan yaklaşık 1.400 tanesinin dünyanın yörüngesinde olduğunu belirtti. Bu sayının, uyduların daha küçük, daha hafif ve daha uygun fiyatlı hale gelmesiyle birlikte gelecek beş yılda iki katından fazla olması bekleniyor.

Her geçen gün daha fazla girişimci, gökyüzünü iletişim, uydu TV ve geniş bant hizmetleri için artan küresel talebin beslenmesine yardımcı olabilecek yeni bir pazar olarak görmeye başlıyor. 

Geçtiğimiz haftalarda Hindistan, 101 tanesi yabancı şirketlerden olmak üzere 104 adet uyduyu 300 milyar dolarlık küresel endüstri alanından daha büyük bir payı için göreve başlattı.

 

Sriharikota: People watch as as a rocket from Space agency Indian Space Research Organisation (ISRO) takes off successfully to launch a record 104 satellites, including India’s earth observation satellite on-board PSLV-C37 from the spaceport of Sriharikota on Wednesday. PTI Photo(PTI2_15_2017_000033B)

Seattle zirvesinde yer alan uzmanlar, uzay ajansı tarafından dünya rekoru olarak nitelendirilen çoklu fırlatmanın da önemli olduğunu söyledi. Çünkü 88 adet ayakkabı boyutundaki Dove (Güvercin) uyduları, eski NASA bilim insanları tarafından kurulan San Francisco merkezli özel uydu operatörü olan Planet tarafından fırlatılan uyduları olduğunu belirtti.

Kaliforniya Üniversitesi Araştırma Bilimcisi Albert Lin, zirvede “Uydu görüntüsü insanlara gezegende neler olup bittiğini anlatmanın en güçlü ve tarafsız araçlarından biri olacak” dedi. 

Bu, Dünya’ya gönderilen trilyonlarca bit veriyi sıralamak ve birbirine bağlamak ve bunları okunabilir hale getirmek, dijital ve bazen 3D modellere dönüştürmek anlamına gelir. Bazı durumlarda veriler, dünyanın her yerindeki insanlar bireysel olarak bilgisayarlarında bilim insanları topluluklarının da yardımıyla veri analiz edilebilir.

Radiant CEO’su Miglarese, yeni platformun dünya kaynakları hakkında daha bilinçli kararlar almasını sağlayacağını 
ve Radiant’in “toplumların en acil sorunlarını çözmesine” yardımcı olan daha açık kaynaklı teknolojilerin ve yeniliğin yaratılmasını teşvik edeceğini umduğunu belirtti.

Kaynak