AnasayfaSosyal KalkınmaDezavantajlı Gruplar

“Ice Bucket Challenge” Kampanyası Sayesinde ALS Hastalığında Yeni Bir Gen Bulundu

“Ice Bucket Challenge” Kampanyası Sayesinde ALS Hastalığında Yeni Bir Gen Bulundu

ALS hastalığıyla mücadele için 2 yıl önce bir kova dolusu buzlu su ile başlatılan kampanya, ilk meyvesini verdi. 2014’ün yaz aylarında başlayan ve bir anda tüm dünyayı saran “The Ice Bucket Challenge” (Buz Kovası Meydan Okuma), ALS hastalığına dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yola çıkmıştı. Kampanyadan elde edilen gelirle yürütülen araştırmada hastalığa neden olan yeni bir gen keşfedildi.

İki yıl önce internette ALS hastalığına dikkat çekmek için başlatılan Ice Bucket Challenge kampanyasına dünya genelinden milyonlarca insan destek vermiş ve bu kampanya sayesinde ALS hastaları için milyonlarca dolar bağış toplanmıştı. “The ALS Association” tarafından hazırlanan bu kampanyanın viral etkisiyle birlikte dünyayı sarması sonucu Mark Zuckerberg, Tom Cruise, Charlie Sheen, Robert Downey Jr gibi dünyaca ünlü isimler de dahil herkes Ice Bucket Challenge’a katılmıştı. Ve bu kampanya Cannes Lions 2015’te 10 Gold Lion ve Grand Prix for Good ile ödüllendirilmişti.

Ice Bucket Challenge kampanyasına katılanlar, başlarından aşağı buzlu su döktükleri bir video paylaşıyor ve üç kişiye meydan okuyordu. Eğer meydan okunan kişiler 24 saat içinde meydan okumayı kabul etmezlerse bağış yapmak durumunda kalıyorlardı. Ancak yoğun katılımlı etkinliklerde çoğunluğun sadece bu trendi takip etmek için kampanyaya dahil olduğu görüşü yayılmış ve Ice Bucket Challenge’ın başarısız olduğunu savunan görüşler ortaya çıkmıştı.

 

Yeni bir gen bulundu

Kampanya sayesinde toplanan yaklaşık 100 milyon dolarlık bağış kuruluşun birçok bünyesine kaynak sağlayarak ALS hastalığına umut olması için yeni araştırmalara aktarıldı. Kampanyanın üzerinden iki yıl geçtikten sonra ALS hastaları için umut verici bir haber geldi.

Ice Bucket Challenge bağışları sayesinde yürütülen “Project MinE “araştırmasında ALS hastalığıyla ilgili NEK1 isimli, hastalığın kalıtsal türüne yol açan yeni bir gen, araştırmacılar tarafından keşfedildi. Bu gen sayesinde tedavi yönteminin bulunması konusunda önemli bir adım atılan ALS hastalığına, henüz tam anlamıyla bir çözüm bulunmasa da bu araştırmalar kapsamında bulunan yeni gen sayesinde ALS hastalığının tedavi sürecinde yeni çözümler ihtimalini doğuruyor.

NEK1 isimli bu yeni gen, ALS hastalarının geneline oranlandığında sadece %3’ünde gözlemlenirken buna rağmen hastalığın farklı aşamaları hakkında bilgi sunacak yeterliliğe sahip.

https://www.youtube.com/watch?v=WmhgizeOsmU&feature=youtu.be