AnasayfaKalkınma Gündemi

İngiltere Kalkınma Bakanı Priti Patel İstifa Etti

İngiltere Kalkınma Bakanı Priti Patel İstifa Etti

İngiltere’nin Uluslararası Kalkınma Bakanı Priti Patel, İsrailli yetkililerle gizli temaslarının ortaya çıkmasının ardından görevinden istifa etti.

Haber, Başbakan Theresa May ile Çarşamba akşamı Londra’da yapılan bir toplantı sonrasında geldi.

Geçtiğimiz hafta yayınlanan BBC raporunda, muhafazakar kabine bakanının Ağustos ayında ülkede tatil yaparken Başbakan Benjamin Netanyahu da dahil İsrail yetkilileriyle açıklanmayan bir dizi toplantı düzenlediği ortaya çıktı. Gezi sırasında çeşitli yardım ve insani yardım kuruluşlarıyla da bir araya geldi.

Patel, Bakanlık davranış kurallarını ihlal ederek bu görüşmeler öncesinde Dışişleri Bürosu ile İsrail’deki İngiliz elçiliğini  bilgilendirmedi.

Salı günü, Patel’in Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda İsrail yetkilileriyle ve Eylül ayında da Londra ve New York’ta, İsrail Dışişleri Bakanlığı Genel Direktörü Yuval Rotem ile açıklanmayan iki görüşme gerçekleştirdiği de ortaya çıktı.

Görüşmelerden sonra Uluslararası Kalkınma Dairesi’ndeki memurlardan işgal altındaki Golan Tepeleri’ndeki insani yardım operasyonlarını desteklemek için İsrail ordusuna İngiliz parası yardımında bulunmanın mümkün olup olmayacağını araştırmalarını istediği de ortaya çıktı.

Ortak Belediye Binasında konuşan DFID (İngiltere Uluslararası Kalkınma Departmanı) ve Dışişleri Bakanı Alistair Burt, (Patel’in istifası ardından yerine getirilmesi muhtemel kişi) bu görüşmelerin İsrail ordusunun Suriyeli mültecilere tıbbi bakım hizmeti sunma çabalarını desteklemek için bir öneri olarak sunulduğunu ancak bunun da “uygunsuz” olması gerekçesiyle reddedildiğini belirtti.  

Patel geçtiğimiz günlerde, ABD Merkez Bankası’na maddi yardım sağlanması ve özel sektör yardım müteahhitlerinin daha sıkı gözetimine ilişkin şartları içeren Muhafazakar Parti konferansında bir dizi yardım reformu gerçekleştirdiğini açıklamıştı. Ayrıca görev süresince, daha iyi ticaret anlaşmalarından yararlanmanın ve Birleşik Krallık’a belgesiz göçün azaltılması için kullanılabileceğini savunarak ulusal çıkarlara yönelik yardımların kullanılmasının güçlü bir savunucusu oldu. Diğer yandan, kalkınma yardımı ve İngiltere’nin kalkınma finans kurumu CDC aracılığıyla harcayabileceği yardım miktarını önemli ölçüde artırdı.

Temmuz 2016’dan beri geliştirme sekreteri olan Patel, daha önce Eğitim ve Hazine Bölümü’ndede görev aldı.

Priti Patel, Savunma Sekreteri Michael Fallon’un kadın gazetecilere ve meslektaşlarına yönelik davranışları hakkındaki iddialar üzerine istifa etmesinden bir hafta sonra görevinden ayrılan ikinci İngiliz Silahlı Kuvveti bakanı oldu. Patel’in istifasiyla Theresa May’in kabinesi bir hafta içinde 2 bakanını kaybetmiş oldu.

Kaynak