AnasayfaGenelGirişimcilik

LIFE Projesi Girişimcilik Öyküleri – 1 : Nadide Yıldırım

LIFE Projesi Girişimcilik Öyküleri – 1 : Nadide Yıldırım

Asu Aksoy
LIFE Projesi Eğitmeni

IDEMA Kalkınma çalışanları yazıyor: Asu Aksoy, LIFE Projesi katılımcılarından Nadide Yıldırım’ın girişimcilik öyküsünü IDEMA Haber okuyucuları için yazdı.

Gıda Girişimciliği (LIFE- Livelihoods Innovation through Food Entrepreneurship Project) Projesi geçim kaynakları inovasyonu, gıda sektöründe girişimciliği, iş yaratma ve kültürlerarası katılımı destekliyor ve teşvik ediyor. Projenin girişimci kuluçka programı sayesinde LIFE Gıda Girişimcilik Merkezi üyeleri, Türkiye’de gıda işletmeleri inşa ediyor ve sürdürülebilir geçim kaynakları yaratıyor. 

Program, Türkiye’de yaşayan geçici koruma altındaki bireyleri ve ev sahibi toplulukları desteklemeyi hedefliyor. LIFE Gıda Girişimcilik Merkezleri test ve üretim için mutfak kullanım alanı ve birlikte çalışma etkinlikler yapma olanağı sağlıyor. Bu merkezlere bağlı üyeler işlerini, becerilerini ve ağlarını oluşturup büyütürken kaynaklar ve hizmetler ile de birbirlerinden destek alıyor.

LIFE Projesi, sosyal uyumu ve gastro-diplomasiyi ya da insanlar arası kültür alışverişini vurguluyor. Bu gastro-diplomasi etkinlikleri aracılığıyla, LIFE üyeleri, gelen konuklarla kendi yiyeceklerini ve öykülerini paylaşıyorlar.

Girişimciler, Türkçe veya Arapça uzmanlık eğitimi aldıkları dört aylık bir kuluçka dönemine girerek işlerini kurmak ve büyütmek için isteğe bağlı atölye çalışmaları/seminerler düzenlerler. Kuluçkalarının bir parçası olarak, girişimciler, gıda deneyimlerini ve yemek etkinliklerini, doğrudan geri bildirim alma, ağ oluşturma ve topluluk oluşturma fırsatı elde etmektedirler.

Ekşi Mayalı, Atalık Tohumlardan Elde Edilen Ekmekler

Nadide Yıldırım

Nadide Yıldırım, LIFE programının beşinci grup üyesidir. Yıldırım, çocuk gelişimi, uluslararası ilişkiler ve gastronomi alanında eğitimler alarak özel bir okulda öğretmenlik yaptıktan sonra gıda sektöründe çalışma deneyimi elde etmiştir. 

Yıldırım, sağlıklı gıdaya çocuklardan başlamak gerektiğini düşündüğü için ekşi mayalı ekmek yapmaya karar vermiştir. Nadide Yıldırım’ın ekmeklerinin farkı, yüz yıllık ekşi mayadan yapılması, ekmekte genetiği bozulmamış atalık tohumlardan elde edilen unların kullanılması, ekmeklerin üç günde hazırlanması ve geleneksel yöntemlerle elde ediliyor olmasıdır. 

Yıldırım için LIFE Programı’nda aldığı eğitimler, gıda girişimciliğine giden yolda oldukça gösterici ve destekleyici oldu. Kendisi, bu projenin sağladığı imkanlar ile geniş kitlelere ulaşabildi; festivallere, demoday ve gastro-diplomasi etkinliklerine katılıp iş birlikleri geliştirme imkânı buldu. 

LIFE eğitim mutfağında çalışarak reçetelerini geliştirdi ve siparişlerini bu mutfakta üretmeye başladı. Elde ettiği deneyimler ile LIFE mutfağında çeşitli gruplara ekmek atölyeleri düzenlemeye başladı. IDEMA Uluslararası Kalkınma çalışanları için haftada iki gün öğlenleri ekmek yapmaya başladı.

“Evde Kal; Kendi Ekmeğini Kendin Yap”

COVID-19 pandemisi sebebiyle evde kaldığı bu dönemde herkesin ekmek almak yerine, evde ekmeğini yapmak isteyeceğini düşündüğü için yeni bir proje geliştirdi: “Evde kal kendi ekmeğini kendin yap’’ projesi ile Instagram üzerinden maya satışı yapmaya başladı. Yıldırım’a bu sayede farklı şehirlerden siparişler gelmeye başladı. Online ekşi mayalı ekmek workshopları düzenlemeye başladı.

Yıldırım bu konudaki düşüncelerini IDEMA Haber için şu şekilde aktardı: “LIFE Projesi’ne katılmakla hayata bakış açım değişti. Şimdi hayata daha pozitif bakıyorum, daha mutlu bir insan oldum. Birlikte eğitim farklı ülkelerden arkadaşlarıma karşı empati yapıyorum ve onları daha iyi anlıyorum. Aldığım eğitimlerle daha donanımlı oldum ve özgüvenim arttı. LIFE benim ailem gibi oldu. Kendimi her konuda güvende hissediyorum.”

Nadide Yıldırım gibi siz de kendi işinizi kurabilir, kendi başarı hikayenizi yaratabilirsiniz. Girişimcilik yolunuz açık olsun!