AnasayfaEğitimKadın

Malala Yousafzai, Birleşmiş Milletler’in en genç barış elçisi oldu

Malala Yousafzai, Birleşmiş Milletler’in en genç barış elçisi oldu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres, henüz 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü kazanan, çocuk haklarını savucusu ve aktivist Malala Yousafzai’ı, Birleşmiş Milletler’in en genç Barış Elçisi olarak atadı.

Guterres tarafından dünyadaki en önemli şey olan “herkes için eğitim” anlayışının sembolü olarak belirtilen Yousafzai, yeni görevinde toplulukların eğitilmesine odaklanarak özellikle de kız çocuklarının okul hayatı üzerine çalışmalarda bulunacak. 

Yousafzai, 2012 yılında kız çocuklarına eşit eğitim hakkı konularında yaptığı çalışmalardan dolayı Taliban tarafından kafasından vurulmuştu. Yaptığı konuşmada eğitimin tüm çocukların vazgeçilemez hakkı olduğunu vurgulayarak “beni durdurmak için ellerinden gelen her şeyi yaptılar hatta öldürmeye bile çalıştılar ama başarılı olamadılar, bu benim ikinci hayatım ve bu hayatımın gayesi eğitim” diye ifade etti.

Yousafzai,”Geleceğinizi parlak görmek istiyorsanız, şimdi çalışmaya başlamak için kimseyi beklemeyin.” diye belirtti.

malala-yousafzai-and-kailash-satyarthi

Birleşmiş Milletler Barış Elçileri, çalışmalarına dünya çapında odaklanmaya karar vermeyi kabul eden sanat, edebiyat, bilim, eğlence, spor ya da diğer kamusal yaşam alanlarından kişiler arasından seçiliyor.

Guterres, Yousafzai’ın kız çocuklarının eğitimi konusundaki cesareti ve güçlü ruhunun dünyada bir çok insanı harekete geçirdiğini şimdi de BM’nin en genç Barış Elçisi olarak daha adil ve barışçıl bir dünya için daha da fazlasını yapabileceğini belirtti.

Genel Sekreterin küresel bir vatandaşa verdiği en yüksek şerefle desteklenen bu tanınmış kişiler, BM’nin her yerde milyarlarca insanın hayatını iyileştirme çabalarına karşı bilinçlendirmek için gönüllü olarak çalışıyorlar.

Resmi sunumun ardından, Genel Sekreter Guterres ve yeni barış elçisi Yousafzai, kız çocuklarının eğitimi konusunda dünyadaki gençlik temsilcileriyle görüştüler.

Kaynak