AnasayfaTeknoloji

NASA ilk kez bir kadın ve siyah bir astronotu Ay’a gönderiyor

NASA ilk kez bir kadın ve siyah bir astronotu Ay’a gönderiyor

NASA ve CSA’nın ‘Ay’a Dönüş’ projesi kapsamında Ay’ın etrafında yolculuk yapacak mürettebat, insanların derin uzayda yaşamaları ve çalışmaları için gereken yetenekleri ve teknikleri test edecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA) ile Kanada Uzay Ajansı‘nın (CSA), “Ay’a dönüş” projesi kapsamında Ay’ın etrafında yolculuk yapacak ilk mürettebatlı Artemis II uçuşunda görev alacak astronotların isimlerini açıklandı.Houston kentindeki Johnson Uzay Merkezi’ne yakın Ellington Field’da düzenlenen etkinlikte, ekipte ilk kadın ve ilk siyah astronotun da görev alacağı duyuruldu.

Buna göre, NASA’dan Reid Wiseman yönetimindeki ekip, pilot Victor Glover, misyon uzmanları Christina Hammock Koch ile CSA’dan Jeremy Hansen olacak.

İnsanın derin uzayda yaşama pratiklerini test edecekler

Yaklaşık 10 günlük Artemis II uçuşunda kullanılacak Orion uzay aracı, yaşam destek sistemlerini ve insanların derin uzayda yaşamaları ve çalışmaları için gereken yetenekleri ve teknikleri test edecek.

Bu, uçuşun komutanı Wiseman’ın ikinci uzay yolculuğu olacak. Deneyimli astronot daha önce, Mayıs 2014’ten Kasım 2014’e kadar Uluslararası Uzay İstasyonu‘nda uçuş mühendisi olarak görev yapmış ve ve iki kez yörünge kompleksinin dışına çıkarak yaklaşık 13 saat lider astronot olmuştu. Son uçuş, aracın pilotu Glover’ın da ikinci uzay uçuşu olacak. Glover, daha önce, 168 gün uzayda kaldıktan sonra 2 Mayıs 2021’de indirilen NASA’nın SpaceX Crew-1‘in pilotuydu. Deneyimli pilot, uzay istasyonunda bilimsel araştırmalara, teknoloji çalışmalara katkıda bulundu ve dört kez uzay yürüyüşüne katıldı.

Ay’a yönelik bir görevde yer alacak ilk kadın astronot Koch da daha önce bir kez uzay uçuşu yaptı ve  328 gün uzayda kalarak bir kadın astronotun en uzun süreli tek uçuş rekorunu kırdı. Koch, tamamı kadın astronotlardan oluşan ilk uzay yürüyüşüne de katıldı.

Artemis II görev uçuşunda Kanada’yı ise Hansen temsil edecek. Hansen’in Kanada Silahlı Kuvvetleri’nde albay ve eski bir savaş pilotu olduğu bilgisi verilen açıklamada, pilotun ilk kez uzay uçuşuna çıkacağı belirtildi.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, astronotlarla ilgili açıklamasında, “Artemis II mürettebatı, bizi yıldızlara taşımak için özveriyle çalışan binlerce kişiyi temsil ediyor. Bu onların mürettebatı, bizim mürettebatımız, insanlığın mürettebatı” dedi.

 

Kaynak: Yeşil Gazete

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: