AnasayfaGenelKalkınma Gündemi

OECD Kalkınma Yardım Komitesi reformlara başlıyor

OECD Kalkınma Yardım Komitesi reformlara başlıyor

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) Kalkınma Yardım Komitesi (DAC) Başkanı Charlotte Petri-Gornitzka, 2017 yazında büyük ölçekli reformlara başlayacaklarını duyurdu.

Devex’e verdiği röportajda Gornitzka uygulayacakları reformların, üyelerinin milli yardım politikalarında özel sektörün kullanımını iyileştirme ve Birleşmiş Milletler sistemine daha tutarlı bir tamamlayıcı ve eleştirmen olma yolundaki hedefleri doğrultusunda yapılacağını söyledi.

Reformlar üç başlıkta uygulanacak

“Hareket etmememiz ve yenilikçi çalışma biçimlerini kullanmamamız durumunda, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin uygulanmasında en önemli oyunculardan biri olmamız mümkün olmayacak.  Şu an yaptığımızdan daha fazla çalışmalıyız” diyen 2011-2016 yılları arasında İsveç Uluslararası Kalkınma Ajansı’na başkanlık eden ve daha önce Save the Children International’ın genel sekreterliğini yürüten Gornitzka, DAC reformlarının üç potada uygulanacağını açıkladı: Uluslararası rol ve görevler, yardım ve paydaş katılımı ve çalışma yöntemleri.

Kurumlarının paydaşlarıyla birlikte Paris’te reformlara dair üst düzey bir toplantı yapacağını belirten Gornitzka, komisyonun binlerce yeni şey yapması gerekmediğini söyledi ve “Kalkınma finansmanını ölçmek, yardım işbirliğini güçlendirmek, yardım politikasını iyileştirmek ve kalkınma ortaklıkları kurmak reformların ana hedefi olacak” dedi.

Yeni kurallar belirlenecek

Gornitzka, DAC’ın mali yardım harcamaları konusunda bazı donör hükümetlerin kendi ticari çıkarlarını geliştirmek için kuralları manipüle edebileceğinden endişe duyulduğunu söyledi. Bu sebeple hem bu alanda hem de yardım harcamalarında özel sektör araçlarının kullanımı ile ilgili kuralların belirlenmesinde yeni bir çalışma yapılmasının gereğine dikkat çekti. DAC’ın bu endişeleri gidermek için sivil toplum yönetimi konusunda reform yapmaya da kararlı olduğunu sözlerine ekledi.

“İyi harcanılan kamu parası kalkınma için diğer akışları katalize edebiliyorsa, bu bizim de uygulamamız gereken yoldur” diyen Gornitzka sözlerini “İyi teşvikleri nasıl oluşturacağımız üzerinde çok çalışıyoruz. Bazı sivil toplum örgütleri hakkında yapılan tartışmalar çok önemli. Çalışmalarımızın en önemli kriteri hizmetlerin insanlara fayda sağlıyor olmasıdır” şeklinde noktaladı.

kaynak.