AnasayfaGenelKalkınma

Okyanus Konferansı 5-9 Haziran’da New York’ta toplanıyor

Okyanus Konferansı 5-9 Haziran’da New York’ta toplanıyor

Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin 14’üncüsü olan Sudaki Yaşam hedefi, okyanuslar, denizler ve deniz kaynaklarının korunması ve sürdürülebilir kullanımının sağlanmasını gerçeğe dönüştürmeyi amaçlıyor.

Birleşmiş Milletler tarafından 5-9 Haziran 2017 tarihinde New York’ta düzenlenecek Okyanus Konferansında bir araya gelmesi beklenen dünya liderlerinin de söz konusu hedef kapsamında atılması gereken adımları ele alması öngörülüyor. Konferans, Dünya Okyanus Gününe de rast geliyor. Söz konusu konferansta Fiji ve İsveç evsahipliği sorumluluklarının bir bölümünü üstleniyor.

Konferansta, giderek kirlenen denizlerin ve okyanusların yeniden canlanarak sağlıklarına kavuşmaları ve insanlığın refahına katkılarını sürdürmelerine yönelik çözümleri masaya yatırılması öngörülüyor.

Konferans çıktısı olarak beş ana konu üzerinde odaklanılması hedefleniyor:

  • 14. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi olan Sudaki Yaşamın hayata geçirilmesi için destek sağlanması,
  • 14. Hedefin uygulanmasına yönelik başarılı ortaklıkların belirlenerek geliştirilmesi, yenilikçi yaklaşımlar ve somut yeni ortaklıkların oluşturulması,
  • Tüm ilgili tarafları bir araya getirerek 14. Hedefin uygulanması alanındaki sorunlar ve fırsatların belirlenmesi ve gerekli adımların atılması,
  • 14. Hedefin uygulanmasında, ulusal, bölgesel ve küresel ölçekte elde edilen tecrübelerin paylaşımı,
  • 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri Gündemi ile ilgili olarak üst düzey siyasi forumu kaydedilen ilerleme hakkında bilgilendirmeye yönelik çıktılar.

Konferans kapsamında ana oturumlar, ortaklık diyalogları ve özel etkinliklerin düzenlenmesi ve 8 Haziran Dünya Okyanus Gününün kutlanması öngörülüyor.

Konferansın sonunda da 14. Hedef olan Sudaki Yaşamın hayata geçirilmesine yönelik bir “Eylem Çağrısı”nın açıklanması da planlar arasında yer alıyor.

Okyanus Festivali

Dünya liderlerini New York’ta bir araya getirecek Okyanus Konferansından bir gün önce 4 Haziran tarihinde New York’ta Dünya Okyanus Festivali başlatılacak. Bir hafta sürecek etkinlik boyunca katılımcılar okyanusların korunması amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyecek.

Global Brain Foundation tarafından New York Belediyesinin ev sahipliğinde düzenlenecek festivalin hazırlıkları, BM Genel Merkezinde Genel Kurul Başkanı Peter Thompson ve New York Belediyesi Uluslararası İlişkiler Dairesi Başkanı Penny Abeywardena tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında açıklandı.

Daha fazla bilgi için https://oceanconference.un.org internet sayfası ziyaret edilebilir.