AnasayfaGenelKentler ve Yerel Kalkınma

Oslo’dan Paris’e 12 şehirde ‘arabasız’ hareket girişimi

Oslo’dan Paris’e 12 şehirde ‘arabasız’ hareket girişimi

Dünya genelinde birçok kent, şehir merkezlerinden özel araçları uzaklaştırmaya çalışıyor. Kent plancıları ve dünya genelindeki politika yapıcıları, şehirlerin yayalar için daha fazla alan yaratması ve dizelin CO2 emisyonlarını azaltma yollarını araştırmaya başladı.

Norveç uygulamaya Oslo ile başlıyor

Norveç tüm ülkede özel araç kullanımını sınırlandırmaya çalışıyor. Norveç, ülke çapındaki yasağın yürürlüğe girmesinden önce tüm özel araçların şehir merkezine girmesini 2019 yılına kadar yasaklamayı planlıyor. Bu plan dahilinde Norveç’de toplu taşıma araçlarına yoğun bir yatırım yapılması hedefleniyor.

Madrid’in planlanan yasağı daha kapsamlı

Madrid Belediye Başkanı Manuela Carmena, İspanya radyo ağı Cadena Ser için yaptığı açıklamada, Madrid’in ana caddesi Gran Vía’da Mayıs 2019’da görevinden ayrılmadan önce yalnızca bisiklet, otobüs ve taksi erişimine izin vereceğini vurguladı. Bu açıklama aslında 2025 yılına kadar Madrid’deki tüm dizel otomobillerin yasaklanması için daha büyük bir girişimin bir parçası.

Girişim, kentin günlük araba kullanımını % 29’dan % 23’e düşürmeyi amaçlayan “sürdürülebilir hareketlilik planı”nı çerçevesinde uygulanacak. Yeni yönetmelikleri ihmal eden sürücüler en az 100 dolar para cezası ödeyecek ve çevre kirliliğine sebep olan arabalar, parka daha fazla para ödeyecek.

chengdu

Chengdu’da her yere en fazla 15 dakikada yürünebilecek

Chicago’daki mimarlar Adrian Smith ve Gordon Gill, Çin’in Chengdu kenti için yeni bir yerleşim alanı oluşturdu. Mimarların planına göre yürümek, araç kullanmaktan daha kolay hale gelecek. Plan dahilinde Chengdu’da arabalar tamamen yasaklanmayacak ancak 80 bin kişilik şehirdeki yolların yarısında araç trafiğine izin verilecek. 2020 yılına kadar planın uygulanacağı öngörülüyordu ancak son tarihin gecikeceği açıklandı.

Bridge-in-Hamburg

Hamburg bisiklet ulaşımını kolaylaştırıyor

Hamburg, şehre egemen olan ulaşım biçimini yürümek ve bisiklete binmek olarak değiştirmek istiyor. Önümüzdeki yirmi yılda Hamburg, yalnızca yayaların ve bisikletlerin belirli bölgelere girmesine izin vererek araç sayısını azaltacak. Proje, insanların araba kullanmadan erişebileceği bağlı alanlar için “yeşil bir ağ” çağrısı yapıyor ve 2035 yılı itibariyle ağ, Hamburg’u % 40 oranında kapsayacak.

kopenhag

Bisikletler Kopenhag’daki yola egemen olmaya devam ediyor

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, hali hazırda 200 km’den fazla bisiklet şeridine sahip.  Aynı zamanda şehir Avrupa’daki otomobil sahiplik oranının en düşük olduğu yerlerden biri. Şehrin son hedefi ise çevredeki banliyölere kadar uzanan bir bisiklet otoyolu inşa etmek. Planlanan 28 güzergahtan ilki 2014’te açıldı ve 11’i 2018 sonuna kadar tamamlanacak. Kent ayrıca 2025 yılına kadar karbon-nötr hale gelmeyi taahhüt etti.

paris

Paris, dizel araçları yasaklıyor

2014 yılında Paris, bir gün boyunca çift sayılı plakalı otomobilleri yasakladığında kirlilik % 30 oranında düştü. Şehir, arabaları şehir merkezinden uzaklaştırmak istiyor. Öte yandan Belediye Başkanı, Paris’in bisiklet yollarını iki katına çıkarmayı ve seçilen sokakları 2020 yılına kadar elektrikli otomobillerle sınırlamayı planladığını söyledi. Kent ayrıca emisyonları azaltmak için daha küçük, kısa vadeli çabalarını sürdürüyor.

athens-streets

Atina da mazot yasağına katılıyor

Yunanistan, 2025 yılına kadar dizel otomobilleri Atina şehir merkezinden uzaklaştıracağını açıkladı. Bu yolla kentin hava kalitesinin iyileştirmesi amaçlanıyor. Atina Belediye Başkanı Giorgos Kaminis, Atina’da belirli günlerde hali hazırda dizel araçların şehir merkezinde kısıtlı seyahat imkanı bulabildiğini belirtti ancak hedefi, tüm araçların bölgeden çıkarılması.

london

Londra trafik sıkışıklığı ücreti alıyor

Londra yönetiminin kararıyla şehirde dizel araç kullanımı 2020 yılına kadar yasaklaması hedefleniyor.  Şehir, yoğun saatlerde şehir merkezine giren dizel otomobillerden günde 12,50 dolarlık bir ücret tahsil ediyor.

brüksel

Brüksel, Avrupa’daki ikinci büyük araçsız şehir 

Brüksel, Kopenhag’dan sonra Avrupa’daki ikinci en büyük araçsız şehir olma özelliğini taşıyor. Brüksel şehir meydanı ve Rue Neuve’yi çevreleyen caddelerin çoğu her zaman yalnızca yayalara açık. Buna rağmen şehir, araçsız bölgelerini genişletmenin daha fazla yolunu arıyor. Öte yandan Şubat 2016’da Brüksel yönetimi, 2018’den başlayarak 1998 yılından önce trafiğe çıkmış dizel araçların yasaklanacağını da açıkladı.

mexico_city_guide_mexico

Mexico City’de yaklaşık iki milyon araba yasaklamayı umuyor

Mexico City’nin yerel yönetimi, belirlenen hafta içi bir gün ve cumartesi günleri, araçların, plaka numaralarına göre uyguladığı bir sistemle şehir merkezine girmesini yasakladı. Bu politikanın tahmini olarak 2 milyon araba için geçerli olacağı düşünülüyor.  Uygulanan yasaklar, şehrin hava kirliliği ile mücadelesinde etkili oluyor.

vankover

Vancouver, bisikletlere ve yayalara daha fazla  alan veriyor

Sözü geçen şehirlerin çoğunda araç yasakları uygulanırken Vancouver halkı zaten tüm seyahatlerinin yarısını yürüyerek, bisikletle veya metroyla yapmaya başladı bile. Kentin arabasız hareketi, başarılı yaya dostu tasarımının sonucu olarak görülüyor.

NYC.Summer.Streets2

New York, araba trafiğini küçük dozlarda düşürüyor

New York yakın zaman için etkili bir araba yasağı planlamasa da, yollardaki bisikletlere ayrılan pay, metro ve otobüs seçenekleri ile birlikte yaya alanlarının sayısını artırıyor.

kaynak.