AnasayfaDezavantajlı GruplarAtık ve Tüketim

Plastik şişeler, protez uzuvlara dönüştürülüyor!

Plastik şişeler, protez uzuvlara dönüştürülüyor!

Sağlık hizmeti sağlayıcılarını milyonlarca dolar tasarruf ettirirken aynı zamanda kirliliğin üstesinden gelmeye yardımcı olabilecek bir projenin ilk adımları atıldı! Araştırmacılar, geri dönüştürülmüş plastiklerden hafif bir protez uzuv yarattılar. 

Yapay uzuvlar, plastik atıkların öğütülmesi sonrası kolayca kalıp haline gelebilecek hafif ve sağlam bir madde üretmek üzere ısıtılmış olan polyester ipliklerden yapılmıştır.

De Montfort Üniversitesi’nde akademisyen olarak görev yapan ve bu projede yer alan Dr. Karthikeyan Kandan: “Plastiklerin daha fazla geri dönüştürülmesi ve uygun fiyatlı protezlerin sunulması, başa çıkmamız gereken küresel konular arasındadır. Biz de bu amaç doğrultusunda, ampute hastalar için hem düşük maliyetli hem konforlu protezler geliştirilecek bir projeye imza attık.” ifadelerinde bulundu.

Bu proje, tek kullanımlık plastiklerin neden olduğu kirliliği azaltmayı amaçlayan girişimlerden sadece biridir. Plastik; ucuz, hafif ve dayanıklıdır. Çok yönlü bir malzemedir. Ancak son yüzyılda tek kullanımlık plastiklerde görülen şaşırtıcı artış, bizleri ağır bir çevre maliyetiyle karşı karşıya bırakıyor.

Plastiklerin Geleceği

Birleşmiş Milletler’e göre, nehirler ve suyolları aracılığıyla her yıl okyanuslarımıza yaklaşık olarak 13 milyon ton plastik sızıyor. Ayrıca Dünya Doğayı Koruma Vakfı, bu kirliliğin %80’inin toprak kaynaklı olduğunu tahmin ediyor. Ürettiğimiz plastik atıkların sadece bir kısmı geri dönüştürülebilir. Tek kullanımlık plastiklerin ve atık problemlerinin bu denli büyümesi, Birleşmiş Milletler dahil olmak üzere tüm kuruluşları yeniden düşünmeye mecbur bıraktı. 

“Peki nasıl plastikler üretmeliyiz, plastikleri ne şekilde kullanmalıyız ve bunu nasıl bir süreç takip etmeli?” 

Bu tarz sorular, Dünya Ekonomik Forumu’nun ‘Yeni Plastik Ekonomisi: Plastiklerin Geleceğini Yeniden Düşünmek’ adlı raporda masaya yatırılmıştır. Dr. Kandan’ın geri dönüştürülmüş plastik atıklardan protez uzuvlar üretme projesi, en büyük örneklerden biri olarak her zaman karşımıza çıkacaktır.

Kaynak