AnasayfaYenilenebilir Enerji

Portland, %100 yenilenebilir enerji sözü verdi

Portland, %100 yenilenebilir enerji sözü verdi

Amerika’nın Oregon eyaletinin en büyük şehri olan Portland 2050 yılına kadar %100 yenilenebilir enerji kaynağına geçme sözü verdi. Söz konusu taahhüt, şehrin İklim Eylem Planı üzerine kurulu ve 2035 yılına kadar yenilenebilir kaynaklardan gelen tüm elektrik ihtiyacını karşılamayı ve 2050 yılına kadar fosil yakıtlardan ve diğer kirli enerji kaynaklarından uzaklaşmayı hedefliyor.

Belediye Başkanı Ted Wheeler yaptığı açıklamada, şehrin fosil yakıt kaynaklarını kaldırmak ve elektrikli araçlara geçmek için pazarın hızlanması gerekeceğini belirtti.

Şehrin tesislerinde, bazı polis ve itfaiye merkezlerinde bulunan güneş projeleri gibi beş yenilenebilir enerji projesi planlanıyor ve yeni bina satın almaları için elektrik ilk stratejisi oluşturacak. 1000’den fazla şehir çalışanına ev sahipliği yapan bir bina LEED Gold statüsünü karşılamak ve enerji kullanımını % 20 oranında azaltmak üzere yenilenmiş olacak. Ardından inşaatı devam eden ilçenin yeni adliye binası ve sağlık binası binaları LEED Gold sertifikasına sahip olacak.

Madison, Wisconsin, San Francisco, San Diego ve Salt Lake City de dahil olmak üzere 20’den fazla ABD şehri de benzer sözler verdi.

Portland’ın açıklaması, Başkan Donald Trump’ın Başkan Barack Obama dönemi çevresel düzenlemelerinin çoğunu geri almaya yönelik bir yönetici kararı imzalamasından bir ay sonra geldi. Mart ayında 30’dan fazla belediye başkanı, ABD iklim politikaları ve araç yakıt verimliliği standartlarının önemini vurgulayan Trump’a bir mektup imzaladılar. 37 belediye başkanından daha önce gönderilen bir mektupta, Cumhurbaşkanı seçilen Trump, Paris iklim anlaşmasını benimsemesini istedi. Birçok belediye mektubu imzalamaktan fazlasını yapıyor. Örneği; Portland, West Coast’taki dört en büyük kentin ortak filoları için toplamda 24.000 elektrikli araç satın alması bu çabanın bir parçası.

Kaynak