AnasayfaGenelSağlık&Hijyen

Trafik bunamaya mı neden oluyor?

Trafik bunamaya mı neden oluyor?

Kanada’da yapılan 11 yılda ve 2 milyon yetişkinle yapılan görüşmeler sonucunda tamamlanan bir araştırma, trafiğin bunama (demans) hastalığına neden olabileceğini ortaya koydu. Araştırma sonucunda ana yolun 50 metre yakınında yaşayan insanlarda hastalığa yakalanma oranının, 300 metre yakınında yaşayan insanlara göre yüzde 7 ile yüzde 11 arasında değişen oranlarda daha fazla olduğu belirlendi. Araştırmacılar, hava kirliliğinin ve gürültülü trafiğin beynin işlevlerinin zayıflamasında etkili olabileceğini söylüyor.

2001-2012 yıllarında yürütülen araştırmada, ana yoldan 300 metre uzakta yaşayan insanlarla karşılaştırıldığında, aşağıdaki neticeler ortaya çıktı:

  • Ana yoldan 50 metre uzakta yaşayanlarda görülme riski yüzde 7 daha yüksek
  • Ana yoldan 50-100 metre uzakta yaşayanlarda görülme riski yüzde 4 daha yüksek
  • Ana yoldan 101-200 metre uzakta yaşayanlarda görülme riski yüzde 2 daha yüksek

Trafik kamu sağlığını negatif etkiliyor

Araştırma raporunu yazanlardan, kamu sağlığı uzmanı Doktor Hong Chen, “Nüfus artışı ve kentselleşme pek çok insanın yoğun trafiğe maruz kalmasına yol açtı. Yoğun trafiğin yaygınlaşması ve bunama oranlarının artması, ana yolların yakınında az vakit geçirilse bile büyük bir kamu sağlığı sıkıntısına yol açabiliyor” dedi. Hong Chen sözlerine şöyle devam etti: “Bu bağlantının anlaşılması için daha fazla araştırma gerekli, özellikle de hava kirliliği ve gürültü gibi trafiğin etkileri.”

Nottingham Üniversitesi Demans Merkezi Başkanı Doktor Tom Dening de bulguların “ilginç ve provokatif” olduğunu söyledi. Dening, “Motor egzozundan çıkan dumanın yarattığı hava kirliliğinin beyin patolojisine etkide bulunarak bunama riskini artırabileceği fikri akla yatkın ve bu kanıt yoğun trafik yaşanan yerlerin yakınlarında yaşayan insanları rahatsız edebilir” diyor.

kaynak.