AnasayfaEkonomik KalkınmaSosyal Kalkınma

Türkiye’de 2018 yılında gerçekleştirilen sosyal ve siyasal eğilimler araştırmasının sonuçları açıklandı!

Türkiye’de 2018 yılında gerçekleştirilen sosyal ve siyasal eğilimler araştırmasının sonuçları açıklandı!

Türkiye kamuoyunun güncel siyasal, sosyal, ekonomik, güvenlik ve kültür konularındaki gündemini ve tercihlerini tespit etmeye yönelik Kadir Has Üniversitesi tarafından hazırlanan Türkiye Sosyal-Siyasal Eğilimler Araştırması’nın (TSSEA) 2018 yılı sonuçları açıklandı.

26 ilde yüz yüze bir şekilde gerçekleştirilen araştırma; “Siyasi ve Etnik Yapı, Türkiye ve Sorunları, Siyaset, Ekonomi, Dış Politika, Kürt Sorunu, Terör, Seçimler ve Sosyo-kültürel Değerler” olmak üzere 9 ana başlığı konu ediniyor. Bu başlıklar altında Türkiye’deki mevcut ve olası sorunlara karşı toplumun bakış açısını tespit etmeyi amaçlayan araştırmanın bazı sonuçları aşağıda yer alıyor.

Katılımcılara Türkiye’nin şu anki en önemli sorunu hangisidir diye sorulduğunda %26.9’luk bir kısım işsizlik olduğunu söylerken %17.8’lik bir kısım hayat pahalılığı olduğunu belirtti. Sonuçlara göre işsizlik ve hayat pahalılığının ardından; FETÖ tehdidi ve terörle mücadele en büyük sorunlar olarak görülüyor.

Ayrıca %57,1’lik bir kısım son bir yılda ekonomik olarak daha da kötü bir hale geldiğini söylerken %21,9’u hiç etkilenmediğini söyledi. Araştırmaya göre, 2016 yılından beri başarılı bulunma oranı artışta olan hükümetin ekonomi politikaları, 2018 yılında 14,2 puan düşerek %33,5 oranında başarılı bulundu. Türkiye ekonomisinin en büyük sorunu olarak ise %28.1 ile Türk Lirasının değer kaybetmesi görülüyor.

Son olarak katılımcıların %38,8’i Türkiye’de yaşamaktan mutsuz olduğunu belirtirken %19,8’lik bir kısım mutlu olduğunu belirtti. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’nin yaklaşık %20’si imkânı olması durumunda yurtdışında yaşamayı tercih ediyor. Bu tercihlerindeki en etkili ikinci motivasyon ise bu sene büyük bir artış gösteren ‘ekonomi’ oldu.

Araştırmanın tamamına ulaşmak için lütfen tıklayınız.