AnasayfaKalkınma

Türkiye’de Doğalgaz Enerji Borsası Kuruluyor!

Türkiye’de Doğalgaz Enerji Borsası Kuruluyor!

Son dönemde Azerbaycan gazını Türkiye’ye getiren TANAP ve petrol-doğalgaz arama gemisi Fatih ile bölgesinde enerji üssü olma noktasında iki önemli adıma imza atan Türkiye’de şimdi de Doğalgaz Enerji Borsası kurulacak.

Doğalgaz borsasının etkin işlemeye başlaması ile erişilebilir piyasalardaki doğalgazın Türkiye’de fiyatlanması ve Türkiye’nin bölgesel doğal gaz ticaret merkezi olması hedefine yönelik çok önemli bir adım gerçekleştirilmiş olunacak.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK), Türkiye’nin doğal gaz ticaret merkezi olma hedefi doğrultusunda en önemli adımlardan biri olan doğalgaz borsasının ticaret kuralları olarak belirtilen Organize Toptan Doğal Gaz Satış Piyasası İşletim Usul ve Esaslarında (PUE) son güncellemelerini düzenledi.

Bu son düzenleme ile 1 Eylül 2018’de resmi olarak işlemlere başlayacak olan borsanın daha sağlıklı ve sorunsuz işletilebilmesi için; ticaretin kuralları, bu platformda işlem yapacak tarafların hak ve yükümlülükleri net olarak belirlendi. EPİAŞ tarafından işletilmesine karar verilen söz konusu platformu, doğalgaz ticareti yapmak isteyen doğalgaz tedarikçileri ve ihracatçılarının yanı sıra, BOTAŞ da iletim sisteminin dengelenmesi için doğalgaz tedarik etmek amacıyla kullanacak. Yılın 365 günü 24 saat ticarete açık olacak olan borsada yapılan ticaret, Günlük Referans Fiyatın (GRF) oluşumunu da sağlayacak.

Kaynak