AnasayfaEkoloji, İklim-Kırsal KalkınmaKentler ve Yerel Kalkınma

Ulaşım Planlamasında Yeni Gelişme: Zorunlu Bisiklet Yolu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik geçtiğimiz günlerde yürürlüğe girdi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın oluşturduğu Şehir İçi Yollarda Bisiklet Yolları, Bisiklet İstasyonları ve Bisiklet Park Yerleri Tasarımına ve Yapımına Dair Yönetmelik 3 Kasım 2015 tarihinde 29521 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe konuldu.

Yönetmelik, yedi bölümden oluşmaktadır. Amaç, kapsam, dayanak ve tanımların yanı sıra, bisiklet yollarının genel esasları, tasarım ve yapım kuralları (yaya kaldırımına, taşıt yoluna, park ve bahçelere yapılacak yollar; trafik güvenliği ve hız; işaretlemeler), geçişler (detaylı planlaması), mevcut ulaşım sistemine entegrasyonu, bisiklet istasyonları ve park yerleri standartları, ve bunların işletilmesine ilişkin kurallar en ince ayrıntısına kadar açıklandı. Yönetmelik içerisinde yer alan; bisiklet yollarının tek yönlü tasarımlar ile başlayacak olması, yolların en az 130 santimetre genişliğinde planlanması ve otobüs sürücülerine bisiklet yollarına özen göstermeleri konusunda verilecek eğitimler yönetmeliğin oldukça kapsayıcı olduğunu göstermektedir. Bu kapsamda belediyelerin, söz konusu yönetmeliğe uygun olarak beş yıl içerisinde şehirlerde düzenlemeye gitmesi beklenmektedir.