AnasayfaKalkınmaEkonomik Kalkınma

Uluslararası Donörler Konferansı’nda Türkiye ve Suriye için 7 milyar euro yardım taahhüt edildi

Uluslararası Donörler Konferansı’nda Türkiye ve Suriye için 7 milyar euro yardım taahhüt edildi

20 Mart’ta Avrupa Birliği Komisyonu ve AB dönem başkanı İsveç ev sahipliğinde Kahramanmaraş merkezli depremlerde Türkiye ve Suriye’de etkilenenler için düzenlenen Uluslararası Donörler Konferansı’nda toplam 7 milyar euro yardım yapılacağı kararlaştırıldı. 

Bu yardımın 6,05 milyar eurosu Türkiye için, 950 milyon eurosu Suriye için yapılması belirlendi. Konferans’ta Türkiye’ye taahhüt edilen 6,05 milyar euronun yaklaşık 4,3 milyar eurosunun uygun kredi, 1 milyar 750 milyon eurosunun da hibe olarak verileceği ifade edildi.

Türkiye ve Suriye’deki depremlerden etkilenen insanlar için destek seferber etmek amacıyla Konferansa Avrupa Birliği’nden, üye devletlerinden ve Birleşmiş Milletler dahil ortaklarından, AYB ve EBRD gibi uluslararası ve Avrupalı finans kuruluşlarından ve diğer ilgili paydaşlardan 60’tan fazla heyet Brüksel’de katılım gösterdi. 

Konferansa ev sahipliği yapan Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen “Bugün uluslararası dayanışma için çok güzel bir gün. Yıkıcı depremlerin ardından Türkiye ve Suriye’deki insanları desteklemek için ortaklarımızla birlikte toplam 7 milyar Euro topladık. Bu taahhüdün yarısından fazlası Team Europe’dan geliyor. İhtiyaç sahiplerine destek olduğumuzu tüm dünyaya gösterdik. Ve her zaman ortaklarımızın yanındayız.” dedi.

Türkiye’ye sağlanan fonların, insani ihtiyaçları karşılamak ve depremden etkilenen bölgelerin yeniden inşasına yardımcı olmak için kullanılacağı ifade edilirken, Türkiye’deki hasar değerlendirmesinin 100 milyar doların üzerinde olduğu belirtildi. Yeniden yapılanma çabalarında tüm uluslararası standartların ve ayrıca Türkiye Yeşil Mutabakatı’nın önceliklerinin dikkate alınmasını sağlanılacağı kararlaştırıldı. Suriye’ye yönelik fonların ise insani ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olmak ve erken iyileşme ve dayanıklılığı desteklemek için kullanılacağı açıklandı.

 

Kaynak: Avrupa Komisyonu

COMMENTS

WORDPRESS: 0
DISQUS: