AnasayfaGöç ve MültecilerÇatışma Bölgeleri

UNDP ve Japonya’dan Suriye krizinden etkilenen topluluklara destek anlaşması

UNDP ve Japonya’dan Suriye krizinden etkilenen topluluklara destek anlaşması

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı’nın (UNDP), Arap Devletleri ve Japonya Hükümeti Bölgesel Bürosu, Suriye’deki krizden etkilenen topluluklara güvenli elektrik sağlamaya yönelik bir anlaşma imzaladı. Anlaşma kapsamında yapılacak değişiklikler, Suriye krizinden etkilenmiş ülkelerdeki en savunmasız kişilere ulaşma çabasını sürdüren Japonya ve UNDP Suriye tarafından verilen destekle gerçekleştirilecek.

Krizin başlangıcından bu yana, elektrik sektörü de dahil olmak üzere Suriye’nin altyapısal olarak birçok ağı tahrip edildi. Kriz devam ederken, artan yedek parça sıkıntısı ve arızalanan parçaların bakımındaki problemler yüzünden elektrik üretimi ve dağıtımı da her geçen gün daha kötü bir hal alıyor.

Bu proje, UNDP ve Japonya’nın 2015 yılından bu yana yürüttüğü ortak çalışmalar üzerine kuruluyor üstelik bu projeye Hama ve Tartous Valilikleri’ndeki Al Zara ve Banias tesislerinin yenilenme işlemleri de dahil olacak.

Bu yeni proje sayesinde, UNDP Suriye ve Japonya, tesisin tam kapasite geliştirilmesi ve gerekli onarımların tamamlanması için, Homs Valiliği’ndeki Jandar enerji santralinin yenilenmesi için acil destek sağlayacak. Jandar enerji santrali, normalde ülkenin toplam güç kaynaklarının %12 ile %15’ini kapsıyordu, ancak şu anda diğer santrallerin zararlarını kapatmak adına toplam talebin %25’inden fazlasını kapsamakta. İmzalanan anlaşma kapsamında planlanan faaliyetlerin bütçesi yaklaşık 4.9 milyon ABD Doları.

UNDP’nin Arap Devletleri’nin ve Suriye Ülke Ofisi’nin genel işinin bir parçası olan bu proje, geçim kaynaklarının desteklenmesi, toplumun temel altyapısının iyileştirilmesi ve atık maddelerin çıkarılması üzerine Suriye’de devam eden insani çabayı gözler önüne seriyor. Tüm bunların yanı sıra UNDP, halihazırda Suriye’de İnsani Yardım Planı kapsamında “Erken Gelişim ve Geçim Kaynakları Kümelenmesi için BM Kümelenme Lideri” olarak yer alıyor.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı, ülke içerisindeki zorlu güvenlik koşullarına rağmen, Suriyeliler’in karşılaştıkları olağanüstü zorluklara tepki göstermesine yardımcı olmak için elinden geleni yapıyor. Geçtiğimiz yıl, Suriye’deki UNDP programlaması doğrudan ve dolaylı olarak 2.5 milyondan fazla kişiye ulaştı. Ayrıca bu kapsamda 28 bin 623’ten fazla iş olanağı ve 2.4 milyondan fazla kişi için temel hizmetlere erişim sağlandı. Bir diğer taraftan da Homs, Maaloula ve Halep gibi yerlerde toplam 267 bin 568 ton katı atık ve enkaz kaldırıldı.

UNDP’nin Suriye’deki yardım programı, birçok ülkenin zorlu krizlerle baş etmesi ve sürdürülebilir kalkınmaya yönelik yeni yollarının uzun sürmediği bu dönemde Arap Devletleri Bölgesel Bürosu tarafından Arap bölgelerinde daha geniş bir destek bulan programın bir parçası.

Kaynak