AnasayfaTeknoloji ve KalkınmaKadın

XPRIZE, Su Kıtlığı ve Kadın Güvenliği Hakkında İki Yeni Yarışma Başlattı

XPRIZE, Su Kıtlığı ve Kadın Güvenliği Hakkında İki Yeni Yarışma Başlattı

Dünyadaki önemli problemleri çözmek için teknolojiyi kullanarak yarışmalar düzenleyen organizasyon XPRIZE, son olarak hem su kıtlığına hem de kadınların güvenliğine dikkat çekmek için iki yeni yarışma başlattı.

Yarışmanın konularını küresel bazdaki en önemli problemler arasından seçen organizasyon, su kıtlığına teknolojik çözüm bulan yarışmacıya 1.75 Milyon $ ödül verecek. Bu ödülü kazanmak için aranan şart ise yüzde yüz yenilenebilir enerjiyi kullanarak litresi en fazla 1 dolara mal olacak şekilde atmosferden 2000 litre suyu arıtma teknolojisi geliştirmek.

Dünya üzerinde 780 milyon kişinin temiz suya erişiminin olmadığını ve her yıl 3.5 milyon insanın sudan kaynaklanan hastalıklardan öldüğünü belirten XPRIZE Müdürü Zenia Tata, amaçlarının sadece içme suyu için değil aynı zamanda tarım ürünleri ve temizlik içinde temiz suyun kullanılmasını istediklerini vurguladı.

Diğer yandan kadınların güvenliği de dünyada en önemli problemlerin başında yer alıyor, bu yüzden XPRIZE en iyi kadın güvenliği sistemi oluşturan yarışmacıya 1 milyon $ ödül verecek. Bunun için belirtilen kriter ise geliştirilen teknolojik sistemin acil durumda 90 saniye içinde acil uyarı sinyali vermesi ve maliyetinin en fazla 40 dolar olması.

Her iki yarışmanın da kazananları 28 Şubat 2018 yılında belli olacak. XPRIZE, kar amacı gütmeyen bu yarışmaların gezegenimizi daha iyi bir hale getirmek için insanları teşvik etmesini umuyor.

Kaynak

Haber: Çiğdem Çiyitoğlu